Pactul pentru Moldova europeană este continuarea logică a acţiunii din 3 noiembrie, opinie

Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană, lansat de Partidul Liberal Democrat, este o continuare firească a acţiunii din 3 noiembrie, a mitingului în sprijinul ideii europene, la care au participat circa 100 de mii de cetăţeni. De această părere este analistul politic Viorel Cibotaru, care a declarat pentru IPN că această iniţiativă trebuie văzută din 2 aspecte – susţinerea căii europene, dar şi lansarea în campania electorală.

„PLDM este la guvernare, cel mai mare partid la guvernare şi a venit în politică în baza iniţiativelor europene, acum ne aflăm în preajma unor evenimente care marchează întreaga cale parcursă de partid – parafarea Acordului de Asociere şi abolirea regimului de vize, care va ridica enorm prestigiul Moldovei”, a remarcat analistul.

Viorel Cibotaru spune că toate acestea ar trebui să aducă ţara în condiţia să acumuleze calităţile necesare pentru a deveni în viitor şi membru al UE. „Din acest punct de vedere, acest pact este logic. Al doilea aspect este abordarea strategică a partidului, aspectul electoral, intrăm într-un an electoral şi începe „îngrădirea ogorului politic”. PLDM o face printre primele, este o acţiune care se înscrie în activitatea electorală. Am văzut acţiunile şi altor partide, iniţiative politice, este un început de campanie”, a menţionat analistul.

Într-o formă sau alta, acţiunile îndreptate spre afirmarea parcursului european sunt sprijinite şi de diplomaţi, de partide şi de oamenii de rând – spune analistul. „Ar fi raţional să se alăture şi alte partide unor astfel de forme precum este pactul, dar probabil că nu o vor face din dorinţa să-şi construiască imaginea proprie în această competiţie. Cred că fiecare va veni cu iniţiative similare sau se va găsi o formulă în care să fie reflectate toate partidele într-un mod acceptabil”, a mai spus Viorel Cibotaru.

Luni, 18 noiembrie, PLDM a făcut apel către liderii tuturor partidelor parlamentare şi extra-parlamentare, către membrii societăţii civile şi cetăţenii Republicii Moldova să semneze Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană. Acest pact este un angajament faţă de calea integrării europene. Semnatarii se angajează să acţioneze în comun pentru a asigura coeziunea întregii societăţi, a elitelor, a forţelor politice, a societăţii civile şi cetăţenilor, să asigure continuitatea procesului de integrare europeană, în pofida oricăror provocări şi presiuni, să promoveze integrarea europeană ca proiect naţional al Republicii Moldova şi să muncească pentru consolidarea întregii societăţi în jurul acestui proiect.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.