Pachetul de legi cu privire la integritate a fost supus dezbaterilor publice

Pachetul de legi cu privire la integritate a fost supus dezbaterilor publice luni, 13 iunie, de către Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi. În cadrul dezbaterilor s-a discutat despre gradul de independenţă al inspectorului de integritate, reglementarea concubinajului, declararea banilor ţinuţi în casă de către cetăţeni, etc. La dezbateri au participat autorii proiectului, membrii Comisiei şi reprezentanţi ai societăţii civile, transmite IPN.

Directorul Comisie Naţionale de Integritate, Anatolie Donciu, a menţionat că existenţa doar a unui inspector pentru integritate ar putea crea riscul ca acesta să cadă uşor sub influenţa unor anumite persoane. „Era bine ca acest inspector de integritate să aibă un anumit grad de independenţă faţă de alte persoane din acelaşi centru. Ar fi bine ca aceşti inspectori să nu aibă atâţia şefi deasupra lor, să nu primească indicaţii, să fie o persoană care ia decizia de sine-stătător”, a declarat Anatolie Donciu.

Totodată, în cadrul dezbaterilor s-a discutat despre reglementarea concubinajului. Potrivit şefului CNI, această formă de convieţuire trebuie prevăzută în legislaţia actuală. „Pentru că avem foarte multe cazuri în care o persoană nu deţine bunuri şi nu are averi, dar trăieşte în concubinaj şi toate sunt scrise pe numele concubinului”, a afirmat Anatolie Donciu. Potrivit lui, Comisia trebuie să identifice o soluţie pentru a verifica dacă persoanele trăiesc în concubinaj.

În altă ordine de idei, membrul Comisiei juridice Roman Boţan a afirmat că trebuie stabilite mecanisme concrete prin care să fie declarate mijloacele financiare deţinute acasă de către cetăţeni.

Ministrul justiţiei Vladimir Cebotari a menţionat că acest proiect vine să racordeze cadrul legislativ naţional cu Convenţia ONU privind combaterea corupţiei, dar şi cu cele mai bune practici europene. De asemenea, scopul pachetului de legi privind integritatea este de a înlătura un şir de deficienţe care există în sistemul actual de prevenire a corupţiei. „Acest proiect de lege îşi propune să creeze un mecanism de prevenire a corupţiei printr-un alt sistem de declarare a averilor şi intereselor, un alt sistem de reglementare şi soluţionare a conflictelor de interese, lucru ce nu este bine reglementat”, a declarat ministrul justiţiei.

Pachetul de legi cu privire la integritate a fost votat în prima lectură de Parlament la 27 februarie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.