Ovidiu Badea: România are 29% din suprafața țării acoperită de păduri

29% din suprafața României este împădurită, iar autoritățile române depun eforturi pentru a majora această suprafață. Este declarația directorului științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” din România, Ovidiu Badea, și a fost făcută în cadrul dezbaterii „Cooperarea moldo-română în domeniul forestier”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit lui Ovidiu Badea, procesul de împădurire în România decurge lent din cauza lipsei finanțărilor și a condițiilor meteo extreme.

Academicianul român Ovidiu Badea a explicat că în România este în derulare Planul Național de Redresare și Reziliență al cărui obiectiv este ca suprafața împădurită a țării să se apropie de media europeană. Potrivit expertului în domeniul silvic, în România prioritară este creșterea gradului de împădurire în zona estică, zonă afectată frecvent de secetă.

„România are 29% din suprafața țării acoperită cu păduri. Procesul de împădurire este destul de lent, sub medie. Proiecte există, dar acest proces merge lent din cauza finanțării și lipsei puieților, dar sunt și condiții vitrege și puieții se usucă. Media europeană este 33-34%. În România reușita împăduririlor este destul de greoaie, trebuie să trecem la plantare de puieți cu rădăcini protejate care să reziste la secetă, fiindcă ținta este regiunea de Est a țării, mult afectată de secetă”, a spus directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” din România, Ovidiu Badea.

Potrivit academicianului român, Romsilva reușește să respecte planul calendaristic de împădurire, însă cu mari dificultăți se confruntă proprietarii de păduri private. Aceștia nu au nici fondurile necesare împăduririi și nici specialiști.

„În România proprietarii de păduri au peste 49% din suprafața fondului forestier. Și pădurile private, și cele de stat trebuie să fie supuse aceluiași regim silvic. Privații nu trebuie nici favorizați prea mult, dar trebuie să avem grijă de ei ca să poată beneficia de proprietatea pe care o au. E nevoie de specialiști. Se depun eforturi atât din partea Institutului, cât și din partea Universităților, cele mai importante fiind cele din Brașov și Suceava, pentru a pregăti specialiști pentru codul silvic”, a mai spus Ovidiu Badea.

Dezbaterea publică la tema „Cooperarea moldo-română în domeniul forestier” este ediția a șaptesprezecea din cadrul Proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, susținut de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.