Ouăle pentru Paşti pot fi vopsite în oricare dintre zilele care preced Învierea. Biserica nu a stabilit o zi anume, a declarat pentru IPN protoiereul mitropolitan Zosima Toia, preşedintele Departamentului mitropolitan editură, cenzură şi relaţii cu mass-media.
Unele gospodine vopsesc ouăle în aceeaşi zi în care coc pasca, de obicei în Joia Mare. Altele preferă să lase acest lucru pentru sâmbătă. Biserica nu interzice vopsirea ouălor nici chiar în Vinerea Neagră, când a fost răstignit Mântuitorul.
Şi în privinţa cromaticii există libertate de alegere. Culoarea tradiţională rămâne roşie, simbolizând sângele lui Iisus Hristos. Dar ouăle de Paşti pot avea şi alte culori, inclusiv mai multe culori pe un singur ou.
Cei care nu vor să apeleze la vopsea cumpărată, pot să folosească produse naturale. Sfecla roşie sau coaja de măr este pentru culoarea roşie, frunzele de nuc – pentru verde, murele sau frunze de varză roşie – pentru albastru. Cojile de ceapă pot vopsi ouăle în galben, sucul de struguri sau vinul – în mov, coaja de ceapă roşie în roz, morcovii în portocaliu, iar cafeaua în maro.
Ciocnitul ouălor semnifică sacrificiul divinităţii primordiale. Persoana mai în vârstă ciocneşte capul oului de capul oului ţinut în mână de o persoană mai tânără, în timp ce rosteşte: „Hristos a Înviat”, la care se răspunde: „Adevărat a Înviat”.