Ostașii români, înmormântați la Cimitirul Eroilor din Chișinău, au fost comemorați miercuri, 25 octombrie, când este marcată Ziua Armatei Române. Cu acest prilej, un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei a oficiat un serviciu divin în memoria ostașilor căzuți. Evenimentul a întrunit diplomați, reprezentanți ai Ministerului Apărării, veterani, militari, dar și elevi, transmite IPN.
Colonelul Cristi Ladaniuc, atașat militar la Ambasada României, a declarat că această zi este una cu rezonanță aparte pentru istoria poporului român, în această zi este cinstită o însemnată faptă de armă a istoriei și a conștiinței naționale. Însă semnificația sărbătorii este mult mai largă, aceasta onorând întreaga tradiție ostășească a românilor și a eroilor României. Totodată, această zi reprezintă sărbătoarea militarilor români care își servesc patria hotărâți și dedicați. „Ne aflăm în locul unde astăzi odihnesc o parte din acești eroi, chiar dacă locul nu este demn pentru memoria celor care au plătit cu viața devenirea noastră națională. Niciodată nu vom putea face destul pentru a cinsti memoria și jertfa acestora”, a mai spus atașatul militar.
„Ei au năzuit să-și apere patria, fiecare dintre ei, ca să se întoarcă la casele lor, la familii, la copiii, dar, iată știut, lupta întotdeauna cere jertfă. Unii rămân jertfă pe toată viața, devin sfinți pentru lupta și vitejia lor, iar unii mai au încă viață de la Dumnezeu să se întoarcă la locurile unde s-au născut”, a spus mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Înalt preasfințitul Petru.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a menționat că astăzi este o zi în care, pe de o parte, vărsăm o lacrimă de recunoștință pentru eroii care își găsesc locul de veci în acest loc – ostași ai armatelor române și ai armatelor aliate. Pe de altă parte, este o zi frumoasă, pentru că este Ziua Armatei Române. „De-a lungul timpului, Armata Română a contribuit la edificarea statului național român unitar. Armata Română și-a adus contribuția semnificativă prin ostașii și fii săi, jertfindu-se pentru ca România astăzi să fie o țară ascultată și respectată pe plan internațional”, a notat ambasadorul.
„În această zi, când poporul român celebrează Ziua Armatei Române, e de datoria noastră să venim aici, la Cimitirul Eroilor din Chișinău, și să prezentăm onoruri militare celor care au căzut pe câmpul de luptă. Ne închinăm și depunem flori în memoria curajului și a sacrificiului lor”, a declarat viceministrul apărării, Gheorghe Galbura.
Veteranul Petru Ciobanu, în vârstă de 94 de ani, își amintește cu tristețe de momentele în care s-a întors acasă, odată încheiat războiul, și a găsit o altă țară, care i-a primit cu răceală. Însă, odată cu declararea Independenței, în timp și-a redobândit toate drepturile și a beneficiat de toate facilitățile acordate veteranilor, inclusiv din partea României, întrucât deține și cetățenia română.
O ceremonie de comemorare a eroilor români a avut loc și la Cimitirul Eroilor Români din Vărzărești, raionul Nisporeni.