OSCE va avea o implicare mai mare în combaterea corupției din Moldova

OSCE va contribui mai mult la susținerea efortului guvernanților de la Chișinău în combaterea corupței, se desprinde dintr-ul comunicat al Adunării Parlamentare a acestui for internațional, relatează IPN.

În acest scop, vicepreședintele Adunării Parlamentare a OSCE, reprezentant special pentru combaterea corupției, Irene Charalambides, și prof. Anita Ramasastry, reprezentant special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru combaterea corupției s-au aflat timp de două zile, luni și marți, la Chișinău. Aici demnitarele OSCE s-au întâlnit cu reprezentanți ai comunității internaționale, ai parlamentului și guvernului, ai societății civile și comunității de afaceri pentru a discuta elemente de bună guvernare și cum se combate corupția în Moldova.

Reprezentanții speciali ai OSCE au discutat provocările de bună guvernare și crearea unui climat investițional pozitiv în Moldova. În fața interlocutorilor din sectorulul privat, camerele de comerț, agențiile de promovare a investițiilor, altor actori relevanți din Moldova, factorii de decizie europeni au pledat pentru implementarea celor mai bune practici de promovare a politicilor guvernamentale în domeniul afacerilor, combaterea corupției și consolidarea cooperării și coordonării. Aceștia au relevat, de asemenea, progresele înregistrate în acest sens de autoritățile moldovenești.

„Moldova, ca și toate țările OSCE, s-a angajat să respecte principiile de bază anticorupție, care oferă o bază solidă de promovare a unui mediu de afaceri temeinic și stabilitatea politică. Pentru ca acest lucru să devină realitate, este nevoie de voință politică susținută. OSCE poate juca un rol crucial în sprijinirea acestor eforturi.”, au menționat vorbitorii.

Discuțiile s-au concentrat pe eficacitatea cadrului legislativ și instituțional anticorupție în vigoare, care ar trebui să fie aplicate integral și finanțate corespunzător. Interlocutorii au convenit că promovarea transparenței și asigurarea responsabilității sunt esențiale și în cazul instaurării unui climat favorabil de afaceri și investiții, care, la rândul său, va impulsiona dezvoltarea, stabilitatea politică și securitatea.

Părțile au discutat și despre modul în care OSCE poate sprijini mai bine reformele în domeniu, cu un accent special pe instrumentele de bună guvernare și digitalizare.

Vizita comună, prima de acest gen în contextul prevenirii și combaterii corupției, a fost inițiată de președinția poloneză a OSCE și s-a desfășurat în paralel cu un proiect organizat de Biroul Coordonatorului Activităților Economice și de Mediu OSCE privind promovarea bunei guvernări și a unui climat de afaceri pozitiv în spațiul OSCE prin digitalizare și utilizarea datelor deschise.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE