OSCE salută acordurile la care s-a ajuns în procesul de reglementare transnistreană

Comunitățile locale și întreprinderile de pe ambele maluri ale râului Nistru și peste tot în regiune vor beneficia de acorduri privind mai multe probleme sociale și economice, la care au ajuns părțile în procesul de reglementare transnistreană, a declarat președintele în exercițiu al OSCE, ministrul austriac de externe Sebastian Kurz și secretarul general al OSCE Thomas Greminger. Declarația a fost făcută în cadrul conferinţei permanente pentru probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, care a avut loc la Viena, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Misiunii OSCE.

„În urma deciziei de a deschide podul Gura Bâcului-Bâcioc peste râul Nistru și implementarea rapidă a acesteia, suntem martori la progrese semnificative în negocieri pentru prima dată în mai mult de un deceniu. Salutăm această implicare constructivă și credem că celelalte probleme economice și sociale, care au fost discutate de mulți ani, pot fi rezolvate rapid ”, a declarat ministrul austriac de externe Sebastian Kurz subliniind că evoluțiile recente aduc beneficii politice și economice largi atât pentru Moldova, cât și pentru regiunea Mării Negre în ansamblu.

Secretarul General al OSCE Thomas Greminger s-a alăturat lui Sebastian Kurz în salutarea rezultatelor atinse de către părți în ultimele două săptămâni, care vor avansa procesul de reglementare.
 
„Progresele recente oferă un imbold și un impuls pozitiv pentru OSCE în ansamblu. Aducând o schimbare pozitivă pentru populația locală, progresele înregistrate sunt semnificative pentru întreaga zonă a OSCE. Evoluțiile pozitive care reflectă progresele înregistrate în Moldova sunt bune pentru OSCE și pentru toate statele participante ale OSCE”.

Sebastian Kurz și Thomas Greminger au solicitat implementarea rapidă a aspectelor sociale și economice convenite. Aceștia au menționat că eforturile OSCE și voința conducerilor politice, a negociatorilor principali, precum și eforturile colective concertate ale partenerilor internaționali în formatul „5+2”au produs rezultate tangibile.
 
În anul 2016, în cadrul președinției germane a OSCE și cu ajutorul mediatorilor și observatorilor, procesul de reglementare transnistreană, numit și „Conferinţa Permanentă pentru probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, a fost reluat după o pauză de doi ani.

Scopul negocierilor în formatul „5+2” este de a elabora parametrii pentru o soluționare cuprinzătoare bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internațional cu un statut special pentru Transnistria, precum a fost reconfirmat de către toate cele 57 state participante ale OSCE pe 9 decembrie 2016, la Hamburg, în Declarația Consiliului Ministerial.

Negocierile în formatul „5+2” includ reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.