OSCE ajută Moldova în efortul de îmbunătăţire a legislaţiei în domeniul mass-media

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatović, a prezentat o analiză juridică a două proiecte de legi privind modificarea Codului Audiovizualului, pentru a ajuta autorităţile Republicii Moldova în efortul de îmbunătăţire a legislaţiei naţionale în domeniul mass-media. Expertiza juridică a fost efectuată în baza unei solicitări din partea lui Andrian Candu, preşedinte al Parlamentului, transmite IPN cu referire la o notă informativă a Misiunii OSCE la Chişinău.

Într-o scrisoarea către Andrian Candu, reprezentantul OSCE s-a referit la concluziile analizei, specificând că actualele proiecte de modificări conţin mai puţine prevederi ambigue decât proiectele anterioare. În raport se afirmă, totuşi, că este dificil şi adesea contraproductiv de a încerca să limitezi un anumit limbaj prin legislaţia excesiv de restrictivă.

Reprezentantul OSCE speră că proiectele de modificare a Codului Audiovizualului propuse vor fi revizuite cu atenţie de către Parlament, astfel încât reglementarea legislativă să nu aplice limite nejustificate pentru libertatea de exprimare şi libera circulaţie a informaţiei. Analiza oferă mai multe recomandări practice pentru a aduce legislaţia propusă în conformitate cu angajamentele cu privire la libertatea presei în cadrul OSCE.

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei urmăreşte evoluţia presei în toate cele 57 de state membre. Ea asigură avertizarea anticipată în cazul încălcării libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei şi promovează respectarea deplină a angajamentelor cu privire la libertatea presei în cadrul OSCE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.