Orice tentativă de a submina identitatea Bisericii Ortodoxe Române în Moldova este respinsă categoric, Biserica Română

Alături de cei trei ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Petru, PS Antonie și PS Veniamin, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în cadrul unei ședințe a luat măsuri decisive pentru a clarifica și proteja statutul canonic al credincioșilor și clerului din Republica Moldova. Potrivit unei hotărâri adoptate la eveniment, s-a reafirmat că „toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită, potrivit hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992”. Această hotărâre ilustrează identitatea și apartenența credincioșilor din Republica Moldova la Biserica Ortodoxă Română, în ciuda presiunilor și provocărilor venite din partea structurilor bisericești rusești de la Chișinău, transmite IPN.

Mitropolia Basarabiei menționează că decizia nu doar reiterează claritatea canonică, dar și respinge orice încercare de discreditare sau manipulare împotriva clerului și credincioșilor care aleg să rămână sub ascultarea Mitropoliei Basarabiei. Sfântul Sinod aduce în prim-plan faptul că atacurile asupra acestora sunt neavenite și că orice structură ecleziastică locală ar trebui să se abțină de la acțiuni calomnioase și destabilizatoare, îndreptate împotriva comunităților ei.

Într-un context în care structurile bisericești rusești din Republica Moldova recurg la diverse metode de propagandă și atacuri asupra imaginii Bisericii Ortodoxe Române, această hotărâre vine să apere integritatea Bisericii, afirmându-se ca un bastion al adevărului canonic, istoric și spiritual, evidențiind autoritatea și poziția Patriarhiei Române în această „controversă”, se menționează într-un comunicat de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.