Organizațiile necomerciale de tineret vor fi susținute de stat în realizarea proiectelor

Organizațiile necomerciale de tineret din Moldova pot primi suport logistic şi financiar din partea statului pentru realizarea inițiativelor, programelor şi proiectelor de tineret. Prin Programul de Granturi pentru organizațiile de tineret, lansat astăzi la Chișinău, vor fi susținute proiectele care vor contribui la implementarea Strategiei de dezvoltare a sectorului de tineret „Tineret 2030”. Dosarul va fi depus până la 17 iulie, transmite IPN.

Ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, a afirmat că suma alocată în acest an pentru Programul de Granturi este dublă față de anul trecut și constituie 10 milioane de lei. „Avem stabilite trei priorități în documentul de politici. Ne dorim să venim cu suport pentru centrele de tineret, pentru lucrătorii din tineret, ca ei, prin serviciile pe care le prestează, să ajute cât mai mulți tineri. Ne dorim să creștem nivelul de participare a tinerilor și modul cum ei se pot implica pentru a influența deciziile. Odată ce venim cu mai mult suport de sprijin de implicare, dorim să folosim și potențialul tinerilor și atunci dorim să sprijinim și componenta de inovație”, a spus ministrul.

Potrivit Lilianei Nicolaescu-Onofrei, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, este importat ca organizațiile să urmărească cu atenție ce se propune ca și domenii prioritare, pentru ca acele documente la care instituțiile responsabile au lucrat atât de serios să nu rămână doar pe hârtie. „Să nu mai vorbim de strategii care sunt bine făcute, au un plan de acțiune, dar dacă nu vom încerca să ne implicăm, mai ales să se implice organizațiile, dacă nu vom încerca să facem activități eficiente care să ajungă la tineri și să fie în sprijinul tinerilor, indiferent de faptul ce tip de organizație se implică, și dacă nu vom avea grijă după asta să vedem și impactul  pentru ca să ne dăm seama ce poate fi îmbunătățit, atunci nu vom reuși să punem în practica aceste strategii”, a menționat președintele comisiei parlamentare.

Ion Donea, directorul Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret, a spus că programul de granturi este un instrument de suport pentru organizațiile societății civile din Republica Moldova pentru a realiza diferite inițiative creative destinate tinerilor, inițiative cu impact. La concurs pot fi depuse proiecte locale cu un buget de cel mult 200 de mii de lei, proiectele regionale de până la  400 de mii de lei și proiecte naționale al căror buget nu va depăși 600 de mii de lei.

În cadrul programului vor fi susținute proiectele de inovație socială și dezvoltare comunitară în rândul tinerilor, proiectele care vor spori și stimula cultura de participare civică și decizională în rândul tinerilor, precum și proiectele care au ca scop dezvoltarea capacităților umane și instituționale în cadrul sectorului de tineret prin realizarea lucrului de tineret calitativ, a proiectelor și programelor de tineret bazate pe necesitățile tinerilor.

La concurs pot participa organizațiile necomerciale de tineret din țară care desfășoară proiecte şi programe cu impact pentru tineri, dispun de cofinanțare, acorduri de parteneriat din partea diferitor instituții și donatori locali și internaționali și pot asigura o contribuție proprie de cel puțin 20 la sută din valoarea proiectului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.