Organizaţiile media condamnă îngrădirea de către autorităţile centrale a accesului jurnaliştilor străini la informaţie
Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu îngrădirea de către autorităţile centrale a accesului jurnaliştilor străini la informaţie prin neacreditarea acestora sau prin tergiversarea nemotivată a procedurii de acreditare. O declaraţie în acest sens, semnată de către şapte ONG-uri media a fost făcută publică marţi, 29 iulie, transmite Info-Prim Neo.
Semnatarii fac referire la cazul de îngrădire a accesului jurnalistei agenţiei de ştiri „NewsIn” din România, Lina Grâu, la conferinţa de presă susţinută de preşedintele Vladimir Voronin la data de 23 iulie, pe motiv că jurnalista nu avea acreditare. „NewsIn” a solicitat Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) încă la 14 aprilie acreditarea jurnalistei Lina Grâu, care deţine dubla cetăţenie, fiind cetăţeană a R. Moldova şi României. Deşi procedura de acreditare, potrivit regulamentului MAEIE, ar trebui să dureze nu mai mult de 30 de zile, până în prezent jurnalista nu a obţinut acreditarea, fiind astfel lipsită de dreptul de a participa la evenimentele de presă organizate de conducerea de vârf a republicii.
Faptul că dosarul depus de jurnalistă a fost acceptat de MAEIE, că timp de trei luni aceasta nu fost contactată pentru a i se solicita vreun document suplimentar şi faptul că până în prezent ministerul nu a oferit vreun răspuns motivat privind tergiversarea procedurii, ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei privind acreditarea jurnaliştilor străini în R. Moldova, se arată în declaraţie.
ONG-urile media semnalează că în ultimul timp au avut loc şi alte cazuri în care jurnaliştilor străini le-a fost refuzată acreditarea pe lângă MAEIE. Astfel, presa a semnalat recent cazuri de refuz de acreditare a doi jurnalişti ruşi şi a câtorva jurnalişti români, fără a li se aduce la cunoştinţă motivele ce au condus la adoptarea deciziei respective. Toate aceste cazuri pot fi calificate drept o încercare a guvernării de a îngrădi liberul acces la informaţie, consideră organizaţiile semnatare.
Potrivit regulamentul privind acreditarea şi activitatea profesională a jurnaliştilor străini în R. Moldova aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 359 din 1995, acreditarea jurnaliştilor străini poate fi refuzată doar dacă a fost stabilită vinovăţia jurnalistului printr-o hotărâre a instanţei de judecată, iar despre aceasta jurnalistul este informat neîntârziat cu precizarea motivelor refuzului.
Organizaţiile de media îndeamnă autorităţile centrale, în special MAEIE, să dea dovadă de bună credinţă, să respecte principiile imparţialităţii şi prevederile regulamentului de acreditare a jurnaliştilor şi să nu împiedice accesul la informaţie al cetăţenilor R. Moldova. Declaraţia este semnată de către Centrul Independent de Jurnalism, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice, Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Centrul „Acces-Info”.