Intensificarea colaborării dintre noua majoritate parlamentară și noul Guvern cu organizațiile societății civile și crearea condițiilor pentru dezvoltarea societății civile din Republica Moldova sunt câteva dintre așteptările pe care organizații ale societății civile le au de la noua guvernare. Acestea au fost cuprinse într-un apel dat publicității astăzi, 20 iunie, și semnat de mai multe organizații, transmite IPN.
„Organizațiile societății civile semnatare își exprimă satisfacția că în Republica Moldova incertitudinea cu privire la legitimitatea Guvernului și a majorității parlamentare a luat sfârșit, iar transferul de putere a avut loc fără violență.”, se arată în apel. Semnatarii consideră că fortificarea democrației, reformarea justiției și combaterea corupției asumate de noul Guvern sunt încurajatoare.
„În ultimii ani, democrația din Republica Moldova a fost în declin. Acest fapt a fost resimțit pe deplin de către societatea civilă. Fosta guvernare a redus considerabil implicarea societății civile veritabile în procesul decizional, a încercat crearea unei societăți civile paralele, a sabotat eforturile noastre, a lansat atacuri împotriva ONG-urilor incomode și chiar a încercat să limiteze finanțarea externă a ONG-urilor”, semnalează semnatarii.
Organizațiile speră că noua majoritate parlamentară și noul Guvern vor crea condițiile necesare pentru dezvoltarea societății civile din țară și vor facilita realizarea rolului ei în societate. În acest sens, noile autorități sunt îndemnate să întreprindă mai multe acțiuni care să asigure implementarea eficientă a Strategiei de dezvoltare a societății civile 2018-2020, să sporească transparenta procesului decizional și să implice organizațiile societății civile în elaborarea principalelor documentele de politici.
Excluderea practicii defectuoase de adoptare a proiectelor de legi și altor acte normative, inclusiv modificarea acestora, fără asigurarea consultărilor publice cu toate părțile interesate, adoptarea în lectură finală a proiectului Legii cu privire la organizațiile necomerciale, în versiunea curentă, îmbunătățirea mecanismului 2% și a celui cu privire la filantropie și sponsorizare, în sensul înlăturării barierelor tehnice nerezonabile și încurajării contribuabililor să susțină sectorul neguvernamental, reprezintă alte îndemnuri transmise către guvernare.
Organizațiile societății civile mai doresc asigurarea finanțării de stat existente a ONG-urilor în bază de transparență și condiții egale, detalierea cadrului legal cu privire la antreprenoriatul social și cumpărarea serviciilor sociale, clarificarea procedurii privind contractarea de către autoritățile publice a serviciilor prestate de ONG-uri.
Organizațiile semnatare sunt: Amnesty International Moldova, Asociația de reabilitare a invalizilor din RM, A.O. Eco-Răzeni, Asociația Internațională a Păstrătorilor râului Nistru „Eco-Tiras”, Asociația Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova (BPW Moldova), Asociația Obștească BIOS, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Asociația Presei Independente, Asociația Promo-LEX etc.