Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale ale romilor, întruniţi în Coaliţia „Vocea romilor”, susţin că guvernanţii ignoră problemele etniei. Declaraţii au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.
Vasile Drangoi, preşedintele Coaliţiei „Vocea romilor”, a declarat în cadrul conferinţei că nimeni nu-şi îndeplineşte obligaţiunile ce ţin de dezvoltarea etniei rome. „Atunci când ajungem să vorbim despre romi, fie că nu au bani, fie că se prefac că nu cunosc nimic”.
Drangoi a declarat că platforma îşi doreşte o colaborare cu guvernarea: „Vrem ca această colaborare să aibă un succes, nu doar să rămână pe hârtie. Fără o colaborare cu guvernarea şi cu instituţiile finanţatoare, noi nu vom reuşi. Etnia romă este cea mai defavorizată. Majoritatea romilor se confruntă cu o sărăcie cruntă, copii neşcolarizaţi, care locuiesc prin subsoluri. Cadrul legislativ este foarte bun, dar nu avem mecanismele de implementare”, a spus preşedintele Coaliţiei „Vocea romilor”.
Robert Cerari, membru al Coaliţiei „Vocea romilor”, a declarat că se doreşte mai multă atenţie din partea statului. „Romii, la fel, sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Noi tot plătim impozite. Avem aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi”, a spus Cerari.
Marin Alla, secretarul Coaliţiei, a declarat în cadrul conferinţei de presă că Guvernul de la Chişinău s-a lăudat forurilor europene că în Republica Moldova activează 48 de mediatori comunitari, în realitate numărul lor fiind de 16, iar cinci dintre ei activează ca voluntari.
Alla a mai comunicat că potrivit unui recensământ al romilor din Republica Moldova, efectuat cu susţinerea financiară a fundaţiei „Elizaveta”, în ţară locuiesc 102 mii de romi, în timp ce statisticile oficiale arată că numărul lor este mai mic de 13 mii.