Organizația „Protecția consumatorului” face apel către consumatorii din Belarus

Președintele Organizației republicane obștești, Piotr Guțul, face apel către consumatorii din Belarus, îndemnându-i să renunțe la proteste. Potrivit lui, acțiunile similare, care au avut loc în Republica Moldova, acum circa 30 de ani, nu au dus decât la privatizarea economiei, iar în prezent nu mai există agricultură, medicină, sistem de justiție etc.

„Nu funcționează procuratura, nu funcționează nici Ministerul Afacerilor Interne, nici instanțele de judecată. Iată ce am obținut noi ca urmare așa-numitei „Perestroika”. Un milion și jumătate de cetățeni au părăsit Republica Moldova ca urmare așa-numitei practici democratice a SUA și Europa. Astăzi, Republica Moldova a rămas săracă. Noi nu producem nimic – agricultura, industria, fabricile – au fost distruse”, a declarat Piotr Guțul într-o conferință de presă la IPN.

Liderul organizației a menționat că este gata să comunice și să împărtășească experiența pe care o are asociația cu consumatorii din Belarus. Or, potrivit lui, experiența în protecția consumatorilor este vastă și dovadă sunt și toate presiunile asupra organizației, inclusiv tentativele asupra vieții sale.

În altă ordine de idei, Piotr Guțul a spus că în prezent organizația republicană obștească „Protecția consumatorului” pregătește materialele pentru a chema în judecată statul Republica Moldova pentru încălcări grave ale Constituției și ale Legii internaționale privind protecția consumatorului. Potrivit lui, au fost furați bani, autoritățile responsabile nu reacționează la petițiile consumatorilor.

Constantin Tabuncic, membru al organizației, a declarat că a fost nedreptățit de către furnizorul de căldură, după ce a solicitat ca locuința sa să fie debranșată de la sistemul centralizat de termificare. Cererea nu i-a fost acceptată și familia continua să primească facturi pentru un serviciu pe care nu l-a solicitat, iar datoriile se acumulează. Bărbatul spune că a umblat prin instanțe și a încercat să-și facă dreptatea, însă de curând procesul s-a încheiat și a fost obligat să achite acele datorii. Constantin Tabuncic a mai spus că aceasta e o bătaie de joc față de pensionari și în situația lui sunt sute de oameni, care au muncit o viață, iar acum sunt batjocoriți.

Bărbatul a mai spus că autoritățile își bat joc prin așa-zisa indexare a pensiilor, „care sunt copeici”. Și acești oficiali care anunță cu mare fast așa-anumitele majorări pentru pensionari, în alegeri îndrăznesc să vină în fața oamenilor și să le ceară votul.

Membrii organizației s-au mai referit și la problema legată de tratamentul persoanelor în etate, veterani etc. Din cauza pandemiei COVID-19, personalul medical este supraîncărcat, însă din această cauză nu trebuie neglijate alte probleme de sănătate, cu care se confruntă mai ales populația vârstnică. Potrivit lor, persoanele cu probleme de sănătate nu sunt internate pentru a putea beneficia de tratament și intervenții.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE