Ordonanța de protecție nu l-a împiedicat pe un agresor să-și omoare concubina

Un bărbat din Ungheni a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, fiind învinuit de omorul concubinei sale, pe care a maltratat-o și mai devreme. Crima a fost săvârșită în luna august, la o lună după ce instanța de judecată a emis o ordonanță de protecție a femeii, pe un termen de trei luni. Chiar dacă nu mai avea voie să se apropie de ea, agresorul a mers în casa victimei și a lovit-o de mai multe ori cu o rangă metalică, până a lăsat-o fără viață.

Solicitat de IPN să spună dacă cineva a fost sancționat pentru că nu a asigurat respectarea ordonanței de protecție, procurorul pe caz Eduard Florea a spus că nu putea fi pus un polițist la poartă victimei ca să nu intre agresorul.

Întrebat ce valoare mai au ordonanțele de protecție dacă agresorii familiali continuă să-și abuzeze victimele și chiar să le omoare, președintele Centrului de Drept din Căușeni, Ion Oboroceanu, fost procuror, a spus că organele de politie și autoritățile publice locale erau responsabile direct de faptul ca ordonanța de protecție să fie respectată. În cazul reflectat, sub nivelul așteptărilor a acționat și echipa multidisciplinară comunitară. „Victimele violenței în familie nu au nevoie de ordonanțe de dragul ordonanțelor, au nevoie de protecție şi asistență reală”, a spus Ion Oboroceanu.

Președintele Centrului de Drept din Căușeni susține că organele de aplicare a legii, înainte de a merge în instanță pentru a cere ordonanța de protecție, au obligația de a întreprinde toate măsurile ca această ordonanță, dacă este oferită, să nu rămână doar pe foaie. Republica Moldova a fost comandată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului anume pentru că nu sunt respectate ordonanțele de protecție emise.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE