Ordinul ministrului privind programul prelungit nu poate fi aplicat, declarație

Ordinul ministrului educației privind funcționarea și stabilirea taxelor pentru grupele cu program prelungit din școli a fost elaborat cu mai multe abateri. Despre acest lucru a declarat astăzi la ședința Primăriei capitalei șeful-adjunct al Direcției generale educație tineret și sport, Andrei Pavaloi, care a precizat că în asemenea condiții documentul nu poate fi pus în practică, transmite IPN.

„Ministerul nu a publicat nicio analiză sau vreun studiu de cercetare a impactului, proiectul nu a fost supus consultărilor publice și nu a fost supus unei expertize anticorupție. Ordinul din 22 martie 2024 al ministrului educației a fost emis cu mare întârziere. S-a făcut acest lucru după două luni de întârziere, lăsând părinții între timp să-și rezolve cumva de sine stătător această problemă. Au lăsat părinții timp de două luni de zile în voia sorții, fiindcă prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale Chișinău noi am elaborat un regulament privind funcționarea grupelor cu program prelungit, iar la solicitarea ministrului educației, acest regulament a fost anulat”, a declarat Andrei Pavaloi.

Funcționarul mai spune că în ordinul emis de ministru sunt neclarități. „În acest ordin cu un regulament atașat nu se spune nimic despre familiile social dezavantajate. În proporție de 60-70 la sută documentul este copiat de la cel pe care l-am elaborat noi. Ministerul a scos partea cu scutirea elevilor ce provin din familii social-vulnerabile. Ordinul stabilește taxe pentru toți părinții. Suma începe de la 600-800 și ajunge până la 900 de lei pentru trei ore, iar pentru șase ore, conform ordinului, poate ajunge și până la 1600 de lei”, a mai declarat Andrei Pavaloi. 

Primăria municipiului Chișinăul precizează că aproximativ 21 de mii de copii din învățământul primar, din cadrul instituțiilor de învățământ general din municipiul Chișinău, continuă frecventarea activităților extrașcolare după orele de bază.

În luna ianuarie, responsabilii Direcției generale educație, tineret și sport a CMC au anunțat taxe fixe pentru grupele cu program prelungit în școlile din Chișinău. Era vorba despre 360 de lei lunar – pentru programul prelungit cu trei ore și 690 de lei – pentru șase ore. Acum o săptămână, Ministerul Educației și Cercetării a emis un ordin prin care reglementează activitatea grupelor cu program prelungit în școli.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.