Orășelul European își așteaptă vizitatorii în centul capitalei

Sâmbătă și duminică, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, au loc mai multe evenimente în contextul Zilei Europei, care este marcată pe 9 mai. Orășelul European, amenajat la inițiativa Delegației Uniunii Europene la Chișinău, a adunat vizitatori de toate vârstele și oficiali de toate rangurile, transmite IPN.

Ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene au instalat corturi la care vizitatorii pot face cunoștință cu tradițiile, cultura, bucătăria, muzica și proiectele țărilor reprezentate. Organizatorii au pregătit pentru vizitatori o serie de activități culturale cu specific european, pentru copii – diferite concursuri, spectacole de muzică clasică și jazz, o școală de limbi europene etc.

În parc a fost instalată și o scenă în care vor urca colective artistice din țară. Deseară, în Orășelului European va putea fi urmărit concursul muzical Eurovision. Iar duminică, 13 mai, de la ora 13.00, Orășelul European găzduiește un Festival de Film și Cultură Europeană.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a spus în cadrul ceremoniei de deschidere, că Uniunea Europeană înseamnă pace și prosperitate, valori spre care tinde de câțiva ani și Republica Moldova. Potrivit lui, relația dintre UE și Republica Moldova a ajuns la un înalt grad de profunzime. Toate statele membre ale UE au un obiectiv comun în ceea ce privește Republica Moldova: vor să ajute la îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor. Șeful Delegației UE a mai precizat că integrarea în UE a Moldovei este calea dorită de cetățenii țării.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că de când la Chișinău se organizează Ziua Europei, cetățenii Republicii Moldova tot mai mult își doresc integrarea în Uniunea Europeană, ştiu cât de unite sunt statele membre ale UE. Potrivit lui Andrian Candu, Uniunea Europeană este cel mai bun model de dezvoltare din lume, care activează după reguli și principii bine stabilite, spre care tinde și Republica Moldova. El a mai declarat că Republica Moldova, deși este încă un stat asociat la UE, zi de zi se integrează în UE prin reformele pe care le realizează autoritățile.

După ceremonia de deschidere, oficialii, împreună cu ambasadorii europeni au efectuat un tur al Orășelului European.

  • peter michalko despre oraselul european.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.