Orașul Dnestrovsc, din stânga Nistrului, ocupă primul loc ca potențial de dezvoltare durabilă printre localitățile din Republica Moldova cu o populație de până la 50 de mii de locuitori. Localitatea a înregistrat cele mai înalte valori ale indicatorilor cum ar fi: producția industrială, veniturile populației și condițiile de viață ale cetățenilor. Orașele Criuleni, Anenii Noi, Căușeni, Ștefan-Vodă, de pe malul drept al Nistrului, au înregistrat valori medii privind potențialul de dezvoltare durabilă, transmite IPN.
Datele se conțin într-un studiu realizat de către un grup de cercetători din partea dreaptă și stângă a râului Nistru, care a evaluat potențialul de dezvoltare durabilă a nouă orașe de pe malul drept al Nistrului (Soroca, Florești, Șoldănești, Rezina, Orhei, Criuleni, Anenii Noi, Ștefan-Vodă, Căușeni) și a șase orașe de pe malul stâng (Camenca, Râbnița, Dubăsari, Grigoriopol, Slobozia și Dnestrovsc).
În toate orașele analizate din stânga Nistrului și în trei de pe malul drept (Criuleni, Orhei și Ștefan-Vodă) se atestă un declin demografic, determinat de scăderea drastică a natalității, creșterea ratei de mortalitate și a indicelui de îmbătrânire a populației. În cazul celorlalte orașe de pe malul drept al Nistrului, sporul natural al populației este pozitiv și reprezintă un potențial de dezvoltare.
Potrivit studiului, cea mai mare valoare a producției fabricate per locuitor a fost înregistrată în Criuleni, Râbnița, Rezina și Anenii Noi, între 3188 și 6721 de dolari. Cea mai mică valoare a fost înregistrată în Șoldănești și Camenca, între 137 și 339 de dolari. Câștigul salarial mediu lunar al unui angajat variază de la 174 de la dolari (în Ștefan Vodă) până la 337 de dolari (în Râbnița). În același timp, pensia medie lunară constituie de la 52 de dolari (în Șoldănești) până la 118 de dolari (în Dubăsari) și 121 de dolari (în Râbnița).
Cele mai înalte rate ale mortalității se atestă în localitățile Camenca și Dubăsari, de 1,5 ori mai mare faţă de media celorlalte orașe. În Rezina se atestă cea mai înaltă rată a mortalității infantile, 18,6 cazuri la 1000 de născuți vii. Cea mai mare rată de acces la rețele de gaze naturale se înregistrează în Anenii Noi, Criuleni și Dnestrovsc, peste 96%, în timp ce locuitorii din Șoldănești, Camenca și Ștefan Vodă sunt conectați în proporție de până la 75%. Cel mai scăzut acces la rețeaua de apeduct îl au locuitorii din Șoldănești, Florești și Camenca.
Cea mai mare emisie de poluanți în aerul atmosferic de la surse staționare se înregistrează în Dnestrovsc, în special de la Centrala termoelectrică, la Rezina și Râbnița.
Studiul a fost elaborat în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.