Opt sate din raionul Hâncești și-au conectat instituțiile de învățământ și primăriile la sistemele de încălzire pe biomasă, înlocuind astfel încălzirea cu gaze sau cărbune. Două dintre aceste localități au apelat la energia verde în toate instituțiile publice. Inițiativa a fost susținută prin Proiectul Energie şi Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană.
Investițiile în raionul Hâncești sunt de 518 mii de euro din fonduri europene și 188,9 mii de euro contribuție locală, precizează un comunicat de presă al echipei de implementare, citat de IPN. Localitățile vizate sunt: Cărpineni, Crasnoarmeiscoe, Cotul Morii, Dancu, Drăguşenii Noi, Logăneşti, Boghiceni și Obileni. Douăsprezece instituții publice din raion sunt încălzite astăzi cu energie din biomasă, iar două au acces la apă caldă de la energia solară.
Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani (2015-2017), cu un buget total de 9,41 milioane de euro acordați de Uniunea Europeană, în cadrul inițiativei EU4Energy. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Vineri, 19 ianuarie, la școala din Cotul Morii, va avea loc ceremonia de punere în funcțiune a noilor utilaje de încălzire, la care și-a anunțat prezența ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, și coordonatoarea rezidentă a Națiunilor Unite, reprezentanta permanentă a PNUD în Moldova, Dafina Gercheva.
În Moldova, peste 200 şcoli, grădiniţe, centre comunitare și spitale au înlocuit încălzirea cu gaze şi cărbune pe cea cu biomasă, contribuind astfel la dezvoltarea economică locală, sporirea securităţii energetice a ţării şi la protecţia mediului ambiant.