Opoziţia susţine că prin lichidarea audiovizualului municipal şi sistarea transmisiunii în direct a şedinţelor Parlamentului Puterea încearcă să-i reducă la tăcere pe toţi cei care se vor liberi
Iniţiativa guvernării comuniste de a lichida audiovizualul municipal „Euro TV” şi „Antena C”, precum şi cea de modificare a Regulamentului Parlamentului, prin care să se excludă de acum încolo transmisiunea în direct a şedinţelor Parlamentului, trădează intenţiile reale ale Puterii, de reducere la tăcere a celor care încă se vor liberi şi au demnitatea de a avea o opinie, susţine deputatul PSL Igor Klipii.
În declaraţia prezentată în plenul Parlamentului joi, 14 decembrie, deputatul a declarat că, deşi discuţiile referitoare la stoparea transmisiunilor în direct a şedinţelor plenare, cât şi cele privind viitorul posturilor municipale, au o istorie îndelungată, până în prezent maşinăria propagandistică a comuniştilor nu a putut inventa argumente coerente. Motivul invocat - cheltuirea banilor publici – este inacceptabil, în contextul problemei pe care o reprezintă modul de funcţionare a companiei „Teleradio-Moldova”, precum şi bugetul ei incomparabil mai mare. Chişinăuenii constituie grosul contribuabililor la bugetul RM şi au dreptul să dispună de un audiovizual care sa-i informeze asupra problemelor urbei, susţine deputatul.
Potrivit lui Klipii, întrebarea este cine vor fi viitorii proprietari ai posturilor municipale, fiind cunoscut faptul că doritori de a se lansa pe piaţa informaţională au mai existat, dar au fost “convinşi” să-şi reorienteze interesele spre alte tărâmuri. Este absolut evident că în RM se cere liberalizarea audiovizualului şi nu strangularea lui.
Nu tehnica performantă sau alte bunuri materiale sunt patrimoniul principal al posturilor municipale, ci profesioniştii care au creat cele două posturi şi renumele lor. Deputatul PSL admite că tocmai imparţialitatea şi faptul că au încercat să facă jurnalism în condiţiile unui regim semi-anarhic, semi-dictatorial este cauza răfuielii. Este absolut evident că nu atât posturile respective interesează, deşi şi acest aspect nu trebuie neglijat, ci anume caracterul lor independent şi obiectiv atât de disonante cu aşteptările guvernanţilor. Atât la Euro TV, cât şi la Antena C, s-a făcut jurnalism echidistant şi profesionist în condiţii de subzistenţă, iar învinuirea de părtinire nu este altceva decât expresia intenţiei de o răfuială ulterioară, a subliniat Klipii.
Potrivit deputatului social-liberal, nu există altă explicaţie pentru cele ce se întâmplă în RM, decât pregătirea pentru alegerile locale din 2007. Din păcate, calea aleasă de PCRM este departe de valorile unei democraţii europene. Controlul total al resurselor financiare, economice şi administrative, subordonarea posturilor publice TV şi radio, lichidarea autonomiei locale, marginalizarea justiţiei, utilizarea aparatului represiv al statului etc. sunt insuficiente pentru păstrarea puterii. Are loc un proces de viciere continuă a sistemului democratic din RM, iar odată declanşat, acest proces nu se va opri decât odată cu prăbuşirea regimului. Sfârşitul anului 2006 poate fi considerat drept apusul epocii „comunismului transparent” în RM, susţine deputatul.
R. Moldova ar putea deveni un stat democratic şi prosper, iar cetăţenii acestei ţări chinuite pot spera la un viitor european, dar nu înainte de plecarea comuniştilor de la putere, se mai spune în declaraţia deputatului PSL Igor Klipii, citat de Info-Prim Neo.