Problema votului mixt nu constă în noțiune sau concept, dar în mecanismul de implementare. Totodată, situația în care a ajuns Republica Moldova în ceea ce ține de sistemul pluripartidist se datorează sistemului electoral proporțional. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, transmite IPN.
Lidera Partidului Național Liberal, Vitalia Pavlicenco, este de părere că sistemul electoral proporțional trebuia îmbunătățit fundamental. Potrivit ei, în autoritatea electorală trebuiau să reprezentați toți concurenții electorali, așa cum este în alte state, și aceasta ar permite accesul opoziției parlamentare la putere, fără prag electoral.
Președintele Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu, afirmă că în baza sistemului electoral proporțional, cu pragul de trecere de 6% din voturi formațiunea sa nu are șanse să ajungă în Parlament. „Cu acest prag de 6%, la ora actuală, pot ajunge partide rusești, finanțate obscur și diversionist de Federația Rusă sau partidele mafiote”, spune liderul MA.
Președintele Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache, susține că situația în care a ajuns Republica Moldova în ceea ce ține de sistemul pluripartidist se datorează sistemului electoral proporțional care a fost aplicat în țară în ultimii 24 de ani. „Noi am ajuns că puterea a ajuns în mâinile unor neaveniți doar datorită aplicării acestui sistem electoral. Dacă noi nu am fi admis acest lucru, am fi educat o cu totul altă clasă politică”, a spus Mihai Petrache.
Secretarul Partidului Social Democrat, Sergiu Coropceanu, declară că problema votului mixt nu constă în noțiune sau concept, dar în mecanismul de implementare. „În momentul în care actualele partide parlamentare au votat introducerea sistemului mixt prin votarea într-un singur tur – asta este marea minciună. S-a făcut contrar tuturor normelor democratice”, spune Sergiu Coropceanu.