„Opoziția este tratată cu reticență sau chiar ignorată, ceea ce contravine flagrant principiilor fundamentale ale democrației și drepturilor omului”, a spus despre fosta componență a Parlamentului ex-deputatul Iurie Reniță într-un briefing de presă susținut chiar în timpul în care Curtea Constituțională anunța validarea mandatelor deputaților nou-aleși, transmite IPN.
Deplângând situația ingrată, impusă de socialiști după debarcarea Guvernului Sandu, prin alianță inclusiv cu „gruparea Șor”, fostul deputat s-a referit la efortul eșuat de a promova legea prin care expresia „limba moldovenească” din documentele Parlamentului și Guvernului să fie înlocuită cu sintagma „limba română”. Nu a reușit nici promovarea legii cu privire la fundații, menită să anihileze fundații ale lui Plahorniuc, Dodon, Șor, Usatîi și altele, care „distorsionau și compromiteau procesul electoral”, spune Iurie Reniță.
Intrat în politică din mediul diplomatic, Iurie Reniță a remarcat că a dorit „să facă ordine în lista beneficiarilor de pașapoarte diplomatice”, în sensul restrângerii acesteia, dar și să ridice privilegiile de care se bucură, după expirarea mandatului, președintele țării, al Parlamentului și șeful de cabinet, ceea ce ar duce bugetului economii de milioane de lei.
Cât privește „cazul Bahamas” și „kuliokul”, de care s-a ocupat, fostul deputat spune că unul dintre interlocutorii săi, un procuror cu o vechime de 40 de ani în sistem, „este frapat și uimit: incredibil ca în cazul dosarului Bahamas procurorul general să nu găsească suficiente probe. Dodon trebuie să ajungă pe banca acuzaților. Sunt suficiente probe incontestabile pentru aceasta”, a afirmat fostul deputat. Totodată, el crede că actualul procuror general nu este în stare să dea cursul cuvenit cazurilor menționate. „Tentativa lui de a-și justifica insuccesele și lipsa de încredere a oamenilor în Procuratură prin apartenența lui etnică este incalificabilă”, a acuzat ex-deputatul.