Oportunități pentru tinerii care aleg învățământul profesional tehnic dual

Tinerii care vor opta pentru învățământul profesional tehnic dual vor avea posibilitatea să aleagă dintre 1500 de oportunități de formare și angajare oferite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Învățământul profesional tehnic dual este inclus în oferta a peste 20 de instituții de învățământ din țară, cu implicarea a peste 70 de companii. Campania națională de informare și promovare dedicată învățământului dual „Înveți, Muncești, Câștigi!” a fost lansată astăzi, 21 mai, transmite IPN.

Prezentă la eveniment, ministra Monica Babuc a spus că cererea de forță de muncă calificată din partea companiilor crește anual, fiind tot mai dificilă completarea locurilor oferite. Învățământul profesional tehnic dual este o formă alternativă de învățământ care se bucură de succes în țări europene.

Oana Vodiță, managerul Proiectului GIZ Moldova „Reforma structurală în învățământul profesional tehnic în Republica Moldova”, spune că învățământul dual oferă tinerilor posibilitatea să învețe și să capete experiență și abilități practice, totodată profitând de la o vârstă timpurie de independență financiară, primind atât bursă, cât și salariu de ucenicie. Și companiile implicate au multiple avantaje. Ele au posibilitatea de a-și „crește” personal calificat de o înaltă performanță, conform propriilor necesități.

Învățământul dual reprezintă o modalitate specială de instruire și formare profesională. Responsabilitățile de instruire și formare sunt partajate între partenerii duali – companie (locul de muncă) și instituția de învățământ profesional tehnic –  în raport de 30% și, respectiv, 70%. Elevii-ucenici din cadrul sistemului de învățământ dual nu sunt stagiari, ei au statut asimilat angajaților, semnând cu agentul economic un contract de ucenicie, în baza cărora beneficiază de un salariu de ucenicie.

Proiectul „Reforma Structurală în Învățământul Profesional Tehnic în Republica Moldova” este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și este finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova, în cadrul căruia a fost propusă promovarea adoptării de către Guvern a Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea învățământului dual în Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.