Oportunități de lansare a afacerilor la Edineț

Municipalitatea Edineț a investit șase milioane de lei în construcția unui incubator de afaceri.  Doisprezece antreprenori începători îşi vor putea dezvolta afacerea în condiţii de piaţă mai uşoare. Primarul municipiului Edineţ, Constantin Cojocaru, a declarat pentru IPN că pe parcursul unui an sau doi în incubator vor putea fi lansate până la 20 de afaceri mici, ca pe urmă antreprenorii tineri să poată păşi în businessul mare având posibilități să reziste pieţei.

Constantin Cojocaru a spus că pe durata primilor ani de activitate antreprenorii vor achita o taxă simbolică de întreținere a spaţiului închiriat. „Nu ne-am propus să facem bani din acest incubator, dar să le oferim antreprenorilor posibilitatea să se dezvolte şi să poată achita pe urmă taxe şi impozite, salarii. Incubatorul va oferi servicii de consultanţă, de soft etc. Propunerile de afaceri le acceptăm de la antreprenorii tineri”, a remarcat edilul.

Acesta a mai spus că în municipiu activează de doi ani un parc industrial. Amplasat pe o suprafață de 18 hectare, acesta găzduiește deja patru rezidenţi, care au creat circa 300 de locuri de muncă pentru locuitorii din regiune. Trei din cei patru rezidenţi sunt moldoveni, iar unul din Ucraina. Acesta are o afacere cu suc concentrat de mere, care este exportat 100%. Aici sunt prelucrate merele nu doar din partea de nord a ţării, dar şi din sud.

O afacere reprezintă păstrarea fructelor într-un frigider cu o capacitate de două mii de tone, cu o investiţie de opt milioane de lei şi o linie de calibrare a merelor pentru piaţa externă.

Un alt rezident, care a investit 18 milioane de lei, a deschis o linie de uscare a fructelor, nu doar mere, dar şi prune, cireşe, struguri etc. La fel urmează să fie lansată o afacere de euro lăzi, destinate pentru exportul fructelor pe piaţa UE cu o investiție de jumătate de milion de euro.

Pe teritoriul parcului industrial mai sunt libere încă opt hectare de teren şi se caută rezidenți.

Edineț a câștigat un grant în valoare de 20 de mii de dolari din partea Guvernului Elveției pentru impulsionarea mediului de afaceri local, oferit în cadrul proiectului Migrație și Dezvoltare Locală, implementat de PNUD Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.