Opinii împărţite privind unirea Republicii Moldova cu România

În timp ce unii politicieni şi analişti consideră unirea Republicii Moldova cu România drept o alternativă viabilă, alţii susţin că un astfel de proiect nu are sorţi de izbândă. Declaraţiile contradictorii au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Vitalia Pavlicenco, preşedintele Partidului Naţional Liberal, consideră că doar unirea cu România va rezolva toate problemele cu care se confruntă Republica Moldova. „Unirea ne va aduce doar beneficii. Tot mai mulţi cetăţeni se pronunţă pentru unire. Doar când vom deveni un stat unitar, vom scăpa de politicienii corupţi şi vom trăi mai bine”, a declarat Pavlicenco. 

Preşedintele Asociaţiei „Moldova mea”, Fiodor Ghelici, de asemenea, consideră că unirea cu România ar soluţiona toate problemele cu care se confruntă Republica Moldova. „Clasa politică de la noi nu se mai bucură de încredere din partea populaţiei. Mulţi spun că există problema Transnistriei. Putem să ne reunim cu România şi fără Transnistria. Trebuie să uităm de această regiune, care demult aparţine Federaţiei Ruse”, a opinat Ghelici.

Analistul politic, Olga Nicolenco, consideră că în condiţiile actuale nu este posibilă unirea. „Este o ideie care are dreptul la viaţă. Dar nu înainte ca să ne rezolvăm problemele cu care ne confruntăm aici”, a precizat Nicolenco.

Valeriu Ostalep, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, respinge ideea unirii cu România. „Republica Moldova este un stat independent,care trebuie păstrat. La modul practic, unirea este imposibilă. Nici în România lucrurile nu stau mai bine. Unirea Republicii Moldova cu România ar însemna doar unirea a două sărăcii”, a spus Ostalep.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.