În timp ce unii experţi consideră că unirea Republicii Moldova cu România este un proiect viabil, alţii sunt de părerea că un astfel de proiect este ireal. Declaraţiile contradictorii au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.
Sociologul Vitalie Sprânceană consideră că unirea într-o măsură oarecare s-a realizat. „Cele două state s-au integrat economic şi într-o diviziune internaţională a muncii. La fel s-au integrat cultural. Bogaţii din România şi Moldova au aceleaşi aspiraţii. La fel şi săracii. Cât priveşte proiectul de integrare propus de către mişcările unionist, este unul incomplet pentru că nu se ţine cont de minorităţile etnice. Eu cred că Moldova îşi poate îndrepta privirea către alte proiecte mai optimiste”, a spus sociologul.
Analistul politic Dionis Cenuşă consideră că proiectul unionist nu are nicio şansă. „În cazul unirii, România ar trebui să-şi asume nişte cheltuieli suplimentare. Nu cred că este acum gata s-o facă. România are obligaţii faţă de UE şi NATO, iar Moldova nu face parte din aceste structuri. Potenţiala unire ar agrava situaţia geopolitică în zonă”, a spus Cenuşă.
Mai puţin sceptic este Sergiu Mocanu, preşedintele Mişcării Antimafie, care consideră că unirea s-ar putea produce odată cu integrarea europeană. „Sunt multe speculaţii în legătură cu proiectul unionist. Detaşat de UE, proiectul unionist nu are şanse”, a declarat politicianul.
Reprezentantul Blocului Unităţii Naţionale, Constantin Codreanu, consideră că proiectul unionist este mai viabil ca oricând. „Republica Moldova a demonstrat ineficienţa ca stat independent. Să rămână în sfera de influenţă a Rusiei nu are sens în condiţiile când această ţară este condamnată de toată lumea. În cazul unirii cu România, Republica Moldova ar avea doar de câştigat. Direcţia Naţională Anticorupţie din România reprezintă un argument puternic pentru noi în favoarea unirii”, a spus Codreanu.