Opinii împărţite privind demisia premierului Gaburici

Experţii au păreri împărţite privind demisia premierului Chiril Gaburici, însă toţi se arată sceptici privind continuarea reformelor în Republica Moldova. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora expertizei”, la postul de televiziune „Jurnal TV”, transmite IPN.

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, califică gestul lui Gaburici drept unul necalculat şi iresponsabil. „Din perspectiva interesului public, orice demisie de rang înalt aduce instabilitate. Faptul că şi-a dat demisia în ajun de alegeri este un deserviciu interesului public”, a subliniat Ostaf. Referindu-se la perspectiva desemnării lui Dorin Chirtoacă în funcţia de şef al Cabinetului de miniştri, directorul CReDO a spus că „există această posibilitate, dar nu se ştie în ce măsură Chirtoacă ar putea să facă faţă situaţiei dificile cu care se confruntă ţara”.

Analistul politic Alexei Tulbure, fost ambasador la ONU, consideră că prin demisie Gaburici a încercat să-şi spele imaginea. Nu este exclus un tertip pentru a distrage atenţia opiniei publice de la probleme mai grave. „Nu poate fi demisia de onoare, trebuia s-o facă mai devreme, când au apărut informaţii că deţine diplomă falsă. După ce şi-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea unui buget care ascunde mai multe şiretlicuri, după ce a semnat hotărâri secrete despre alocarea unor noi miliarde din rezerva Băncii Naţionale, Gaburici declară că sistemul se află sub asalt, după ce el însuşi a participat la acest asalt. Această demisie pune mai multe semne de întrebare, mai ales că ultimatumul anunţat de el expiră în luna iulie. Mai degrabă demisia a fost anunţată pentru a distrage atenţia opiniei publice de la ceva ce se întâmplă sau urmează să  se întâmple. Iar ceea ce ar putea să se întâmple este furtul unor alte miliarde din sistemul bancar şi falsificarea alegerilor”, a opinat Tulbure.

Liderul „Uniunii Centriste”, Mihai Petrache, a declarat că demisia lui Gaburici este o consecinţă a dialogului de joi, 11 iunie, de la Procuratura Generală. „Gaburici nu a conştientizat ce povară şi-a asumat. După ce i-au fost puse pe masă toate probele, Gaburici nu a avut încotro. Nu cred că este o demisie de onoare”, a declarat Petrache.

Prim-ministrul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia vineri, 12 iunie, în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că cetăţenii sunt egali în faţa legii, iar justiţia este una pentru toţi şi crede că un prim-ministru, ca orice cetăţean, trebuie să sprijine o anchetă obiectivă şi să beneficieze de aceasta. „Îmi pare foarte rău că am lăsat subiectul cu prezenţa sau absenţa unei diplome să ia conotaţii diferite şi să fie folosită în diferite jocuri politice”, a declarat Chiril Gaburici, spunând că speră că odată cu demisia sa nu va mai exista suspiciunea că ancheta nu s-a desfăşurat corect şi transparent. De asemenea, Gaburici a spus că nu sunt posibile reformele reale cât timp nu are susţinerea majorităţii parlamentare, dar şi a opoziţiei. Acesta a făcut apel la partidele parlamentare să creeze o nouă majoritate. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE