Opinii diferite referitoare la declarațiile de unire adoptate la nivel local

Adoptarea de către unii aleși locali a declarațiilor de unire a Republicii Moldova cu România face parte din campania electorală și are caracter coordonat, consideră unii participanți la emisiunea „Politica” de la postul de televiziune TV8. Alți participanți afirmă că declarațiile respective reflectă starea de spirit din țară, notează IPN.

Vladislav Kulminski, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, a declarat că declarațiile privind unirea cu România, adoptate recent de un șir de consilii locale sunt parte componentă a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare de la sfârșitul anului curent. În plus, acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără coordonare.

În opinia lui, acest proces a fost inițiat împreună de către Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. „Eu consider periculos acest precedent pentru Republica Moldova în sensul că ar putea fi deschisă Cutia Pandorei în ajunul campaniei electorale. Statul nostru și așa este slab, abia de stăm pe picioare, de ce trebuie să-l clătinăm doar ca să câștigăm alegerile?”, se întreabă Vladislav Kulminski. Potrivit lui, în așa fel, cetățenii vor vota iarăși după criteriul geopolitic.

Vicepreședintele Partidului Unității Naționale, Cornel Pântea, susține că acțiunea aleșilor locali nu este una programată așa cum consideră unii, dar arată dispoziția din țară. „Aceasta nu este o declarație politică, este un strigăt al sufletului”, spune Cornel Pântea. Potrivit lui, România și Republica Moldova sunt singurele state care trăiesc după Pactul Ribbentrop-Molotov și astfel același popor trăiește în două țări diferite. Cornel Pântea crede că această acțiune nu are legătură cu campania electorală.

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat că la acest subiect președintele Igor Dodon va convoca Consiliul Suprem de Securitate. Totodată, deputatul Grigore Novac s-a adresat Serviciului de Informații și Securitate și Procuraturii Generale pentru ca acestea să ofere apreciere juridică evenimentelor care au loc. „Începând cu ziua de mâine vor apărea asemenea declarații referitor la apărarea suveranității și independenței Republicii Moldova ale altor consilii și primării”, a declarat Bogdan Țîrdea.

Până la ora actuală, 12 sate din Republica Moldova au semnat un document simbolic de unire cu România.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.