Lipsă de consens între liderii PAS, Platforma DA și PDM privind necesitatea învestirii unui Guvern minoritar. În timp ce președintele Platformei DA, Andrei Năstase spune că un astfel de executiv anticriză va soluționa problemele stringente ale oamenilor, președintele interimar PAS, Igor Grosu spune că învestirea oricărui guvern, în actualele condiții, nu face decât să amâne data alegerilor anticipate. În același timp, președintele PDM, Pavel Filip spune că pentru învestirea unui guvern minoritar este necesar un dialog în format extins între forțele politice autentice din Parlament, notează IPN.
Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, spune că în condițiile în care Curtea Constituțională ar putea declara neconstituțional decretul prezidențial de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița, propunerea Platfomei DA de învestire a unui guvern minoritar ar fi o soluție pentru țară.
„Oferta noastră de prim-ministru nu este luată în calcul, mingea este la dna președinte. Punerea lui Șor în față mereu, este un pretext. În țară sunt partide care caută soluții, nu pretexte. Tot acest Parlament a votat Guvernul blocului ACUM cu Maia Sandu premier. Ne dorim un guvern anticriză care trebuie să rezolve problemele stringente ale oamenilor”, a declarat Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal Tv.
În același timp, liderul PDM, Pavel Filip spune că Platforma DA trebuia să vină anterior cu această inițiativă către toate forțele politice autentice din Parlament.
„Fără un suport politic în Parlament nu vei face lucruri foarte importante, totuși dacă ai posibilitatea să miști lucrurile cu 10 cm trebuie s-o faci acum, pentru că dacă aștepți condiții ideale, ai putea să nu le ai niciodată. Dacă se dorea guvern minoritar, trebuia să se purceadă la un dialog mai larg”, a declarat liderul PDM, Pavel Filip.
De cealaltă parte, președintele interimar PAS, Igor Grosu, spune că orice guvern instituit de actualul Parlament nu face decât să amâne data alegerilor parlamentare anticipate.
„Scenariul Guvernului minoritar se poate întâmpla și în cazul Guvernului Gavrilița, dacă Șor- Plahotniuc-Dodon se sperie și, de teama anticipatelor, o votează. Ea va veni cu unele legi nepopulare pentru corupți și va fi demisă sau își va da demisia. Tot la anticipate ajungem. Doar că anticipatele vor fi amânate, și aici e partea proastă”, a declarat Igor Grosu.
Potrivit Constituției, două tentative eșuate de învestire a unui Guvern duc la dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate. Prima tentativă s-a consumat la data de 11 februarie, când cabinetul propus de premierul desemnat Natalia Gavrilița nu a obținut niciun vot în Parlament.