Este greșită opinia Guvernului privind necesitatea intervenției Curții Constituționale în rezolvarea unei probleme de relații instituționale, susțin reprezentanții președintelui Republicii Moldova. Pe de altă parte, reprezentanții guvernării afirmă susțin că Guvernul s-a adresat Curții Constituționale în ceea ce ține de numirea miniștrilor pentru a evita interpretările politice. Declarațiile în contradictoriu au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, citată de IPN.
Consilierul președintelui pe problemele juridice, Maxim Lebedinschi, s-a referit la faptul că Guvernul a cerut Curții Constituționale să se expună pe marginea faptului că în legea supremă a statului lipsesc concretizările ce țin de numirea de către președinte a candidaților în funcția de miniștri. „Însuși Guvernul recunoaște că este o problemă instituțională și nicidecum constituțională. Or, menirea Înaltei Curți este de a interveni anume în materia constituțională, de a balansa puterile reieșind dintr-o problemă constituțională și nu reieșind dintr-o problemă de comunicare între două autorități publice”, spune Maxim Lebedinschi.
Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a menționat că faptul că a fost modificată procedura de alegere a președintelui, nu modifică și forma de guvernare în Republica Moldova, adică nu o transformă din republică parlamentară în una semi-prezidențială. Potrivit lui, Guvernul s-a adresat Curții Constituționale să interpreteze legea supremă în ceea ce ține de atribuțiile președintelui în ceea ce ține de numirea miniștrilor tocmai pentru a evita interpretările politice.