Opinii contradictorii privind reformarea procuraturii

Conceptul de reformare a procuraturii moldoveneşti a servit drept obiect al unor polemici dure între invitaţii emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Ion Dron, preşedintele Asociaţiei „Justiţie şi Dreptate”, consideră că prin implementarea acestei reforme se urmăreşte de fapt instaurarea controlului asupra instituţiei de către un grup din cel mult 4 persoane. „Aş fi fericit ca acest concept să fie respins. Procuratura doar va pierde din independenţă. Care este sensul, ce va câştiga Procuratura, dacă procurorul general va fi numit de către şeful statului şi nu votat de Parlament. Deja era mai bine dacă procurorul general era votat în Parlament”, a spus Dron.

Avocatul Pavel Midrigan a declarat că era necesară reforma procuraturii. „Mai mulţi veterani ai procuraturii cum ar fi Dumitru Postovan sau Ion Diacov consideră că nu era necesară o reformă în procuratură. Problema este în sistem, acolo trebuie de lucrat. Actual concept şi legile care se referă la procuratură sunt bune. Altceva e cum la noi se respectă aceste legi”, a spus juristul.

Unul din autorii conceptului, directorul Centrului de resurse juridice, Vladislav Gribincea, a spus că această reformă este îndreptată spre eficientizarea activităţii procuraturii. „Urmează a fi revizuite competenţele procurorilor. Deja aceştia nu vom mai efectua controale când le va abate. Sarcina principală va rămâne procesul penal. Modul de alegere a procurorului va oferi mai multă independenţă instituţiei. Potrivit proiectului de lege, poate fi numit procuror general doar persoana care are o vechime de cel puţin 5 ani în calitate de procuror şi 10 ani vechime totală în funcţii juridice. Eu cred totuşi că, odată cu această reformă, vom introduce un sistem european democratic”, a spus Gribincea.

Viorel Morari, şef al Colegiului de calificare a procurorilor, salută acest proiect de lege, care în opinia sa va avea un impact pozitiv. „Ne confruntăm cu lipsa de profesionalism a procurorilor şi corupţia din sistem. În urma reformei, procurorii vor avea mai mult independenţă, nu vor depinde de procurorii ierarhic superiori, sunt prevăzute filtre pentru cei care vor dori să se angajeze în procuratură, procurorii vor fi supuşi testelor de integritate şi chiar vor fi testaţi la poligraf”, a spus Viorel Morari,. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.