Opinii contradictorii privind avizul negativ al CC asupra iniţiativei referendumului

În timp ce unii experţi consideră că Curtea Constituţională este angajată politic, alţii sunt de părerea că instanţa constituţională a fost corectă când a dat aviz negativ iniţiativei a două partide din coaliţia de la guvernare de a organiza un referendum în ziua scrutinului parlamentar. Opinii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV7”, transmite IPN.

Analistul politic Oazu Nantoi, deşi crede că CC nu este angajată politic, consideră că organizarea referendumului în ziua desfăşurării scrutinului parlamentar ar fi fost oportună. „Eu cred că un astfel de referendum ar putea mobiliza alegătorii. Iar dacă este să vorbim despre alegerea şefului statului, cred că pe 16 martie 2016, noi din nou vom călca strâmb într-o criză, din cauza politicienilor iresponsabili”, a argumentat Nantoi.

Pe de altă parte, expertul în drept constituţional, Vitalie Catană, consideră CC ca fiind angajată politic, deşi este de acord cu verdictul dat de către aceasta. „ Eu personal aş vota împotriva acestei iniţiative, deoarece consider că acest lucru trebuia făcut altfel. Autorii acestei iniţiative trebuiau să se consulte cu celelalte partide din coaliţie. Politicienii ar trebui să înceapă cu adevărat lucrul pentru a satisface doleanţele oamenilor pentru alegerea preşedintelui de către popor”, a spus Catană.

Liderul Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache, fost consilier prezidenţial al ex-preşedintelui Petru Lucinschi, consideră că CC a dat aviz negativ pentru că iniţiativa nu a fost susţinută de către Partidul Democrat, şi critică verdictul CC, deşi îl consideră corect. „ Autorii proiectului nu pot înţelege şi nu se pot conduce după normele Constituţiei. Totodată, ceea ce este scris în decizia Curţii Constituţionale, este o adunătură de cuvinte. Proiectul corespunde principiilor de modificare a Constituţiei, dar CC îşi permite să interpreteze liber şi să creeze precedente. La fel sunt de părere că, dacă referendumul va fi organizat după 30 noiembrie, atunci se va crea un haos”, a declarat Petrache.

Şeful biroului „ITAR-TASS” în Moldova, Valerii Demideţchi, consideră că CC a procedat corect. „Au mai fost iniţiative de a organiza referendum şi la ce s-a ajuns? Dacă vom organiza referendum, s-ar putea crea din nou situaţii conflictuale între principalele ramuri ale puterii”, a conchis Demideţchi. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.