Opinii contradictorii privind anularea facilităților fiscale pentru jocurile de noroc

Proiectul care prevede anularea facilităților fiscale pentru afacerile din zona jocurilor de noroc vine să aducă o echitate fiscală. O spun autorii inițiativei legislative. Și potrivit lor, această reformă nu este în niciun caz împotriva climatului de afaceri, ci este o ajustare a condițiilor fiscale. De cealaltă parte, reprezentanții SA „Loteria Națională a Moldovei” și ai companiei partenere afirmă că activitatea pe care o desfășoară aduce venituri în bugetul de stat. Or, noile prevederi vin să aducă aplicarea impozitelor pentru loterii, fapt ce ar împiedica dezvoltarea lor. Opiniile au fost expuse la ședința Clubului presei Economice, desfășurată vineri, 9 august, transmite IPN.

Deputatul Dumitru Alaiba, coautor al inițiativei legislative, a declarat că una dintre noile prevederi este că persoanele care vor câștiga bani la loterie sau la pariuri sportive vor plăti impozit pentru venitul ce depășește 240 de lei. În opinia sa, scutirea în vigoare nu este corectă în raport cu cei care primesc salarii, din care plătesc impozite. Or, cei care au avut norocul să câștige la loto sunt scutiți de achitarea impozitelor.

Parlamentarul a menționat că o altă prevedere a proiectului se referă la taxa locală. Cei din domeniul jocurilor de noroc sunt scutiți în prezent de ea. Potrivit lui Dumitru Alaiba, nu este clar de ce un magazin, o frizerie trebuie să plătească taxa locală, iar cei din domeniul jocurilor de noroc nu. Inițiativa legislativă vine să elimine acest dezechilibru din Codul Fiscal. Deputatul a mai spus că noile prevederi, ar urma să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Plamen Milanov, administratorul firmei partenere a SA „Loteria Națională a Moldovei”, a declarat că în multe state nu se impozitează veniturile câștigate la loto. El a mai spus că nu îi este clar cum va fi aplicată taxa locală. Or, biletele loto se vând în diferite tipuri de unități comerciale, care deja achită taxe locale, inclusiv în oficiile și gheretele ÎS „Poșta Moldovei”.

Vlad Hâncu, directorul ÎS „Loteria Națională a Moldovei”, a declarat că în prezent se achită 0,1% din fiecare tiraj de bilete loto scoase pe piață, aceasta fiind o taxă locală. Pentru luna aceasta au fost achitați în jur de 300 de mii de lei, iar de la lansarea proiectului această cifră depășește un milion de lei. „În momentul în care noi avem monopol și considerăm necesar ca această afacere să se dezvolte, să devină mai mare, mai profitabilă și să aducă mai mulți bani la buget, păi aceste limitări o să distrugă tot ce se face până acum”, a mai spus Vlad Hâncu.

Potrivit autorilor inițiativei, mecanismul privind aplicarea taxei locale va fi stabilit de autoritățile publice locale. Mai mulți experți, participanți la eveniment, au declarat că aplicarea taxei locale de către autoritățile publice locale poate genera riscuri de coruptibilitate. De exemplu, un primar ar putea institui taxa zero, iar altul o taxă de zece mii de lei. În opinia lor, ar trebui să existe un plafon. La fel, experții cred că impozitarea banilor câștigați la loto va demotiva participanții. De exemplu, o persoană din nordul țării, dacă va câștiga 250 de lei, va trebui să se deplaseze în capitală, cheltuind peste două sute de lei pentru deplasare, apoi va trebui să plătească acel impozit, dar și să mai urmeze și alte formalități.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.