În Primăria capitalei în prezent sunt trei locuri vacante pentru funcția de viceprimar. Ultima dată acest subiect a fost abordat în Consiliul municipal Chișinău în luna noiembrie a anului 2015, însă primarul general așa și nu a venit atunci cu propuneri pe care să le înainteze consilierilor. În mare parte, consilierii consideră că numirea viceprimarilor este tergiversată în lipsa unei majorități în CMC sau din cauză că în Partidul Liberal nu s-a ajuns la un consens cu privire la candidați. Mai mult, aleșii locali sunt de părere că până a veni cu propuneri în CMC, edilul capitalei trebuie să consulte toate fracțiunile. Consilierii afirmă că vor susține în aceste funcții doar profesioniști.
Solicitat de IPN, primarul Dorin Chirtoacă a declarat că este luată în calcul propunerea de a introduce pe ordinea de zi a CMC chestiunea cu privire la desemnarea viceprimarilor. „Am încercat să discutăm cu consilierii poate avem o majoritate democratică și propunem din partea tuturor, însă nu a venit răspunsul la timp. Poate vine acum. Deci, încercăm și posibilitatea propunerii viceprimarilor din partea tuturor consilierilor democrați”, a notat edilul.
Potrivit lui, rămâne de văzut dacă va exista susținere și din partea altor consilieri, pe lângă cei liberali, pentru ca viceprimarii să fie reprezentativi. În caz contrar, primarul afirmă că va înainta viceprimarii prin dispoziție, după cum permite legislația, în cazul în care după două ședințe consecutive, candidaturile nu vor acumula numărul necesar de voturi.
Contactați de IPN, reprezentanții fracțiunilor din Consiliu au declarat că sunt gata să susțină candidaturile pe care le va propune primarul doar în condițiile în care persoanele vor fi profesioniste, integre și nu vor fi implicate în jocuri politice.
Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, a declarat că subiectul cu privire la numirea viceprimarilor a fost discutat cu mult timp înainte, însă așa și nu a fost făcută nicio propunere din partea primarului și nici din partea echipei sale. „Să vedem cu ce vin cei care conform legii trebuie să prezinte aceste candidaturi și după asta o să discutăm”, a spus consilierul.
Ion Ceban a menționat că deja de un an și jumătate, PSRM nu a admis ilegalități legate de terenuri sau alte bunuri publice, însă a susținut proiecte benefice pentru municipiu, indiferent din partea cui au venit. Potrivit lui, socialiștii vor susține candidaturi în bază de merite. Mai mult, consilierul a spus că fracțiunea PSRM nu va pretinde la un candidat propriu, pentru că nu are nevoie de funcții și pentru că și-a asumat rolul să supravegheze ordinea în municipiu și să vină cu propuneri constructive.
Consilierul din Fracţiunea Blocul Electoral „Platforma Popular Europeană – Iurie Leancă”, Veaceslav Bulat, a spus acest subiect s-a discutat și a fost o tentativă în noiembrie 2015, atunci când încă mai exista alianța pro-democratică în CMC. S-au discutat anumite nume de candidaturi pentru funcțiile de viceprimari. BE PPE a înaintat propunerea sa și celelalte urmau a fi înaintate de către Partidul Liberal și ceilalți parteneri, însă așa și nu au fost propuse. Potrivit lui, la această chestiune ulterior nu s-a revenit, pentru că de la începutul anului 2016, fracțiunea BE PPE și-a retras semnătura de pe acordul de constituire a alianței locale. „În Consiliul municipal nu există o majoritate, respectiv, primarul nu are curajul să vină cu anumite candidaturi. Probabil, pentru că nu știe din partea cui să le înainteze sau știe foarte bine că acele candidaturi pe care le va propune și care sunt promovate neoficial la funcțiile de viceprimar, nu vor obține voturile Consiliului. De aceea chestiunea se tărăgănează”, a notat consilierul.
Veaceslav Bulat a menționat că fracțiunea este gata să susțină în funcțiile de viceprimari profesioniști, care nu sunt implicați în afaceri politice și care corespund criteriilor minime de integritate. Aceasta ar însemna să nu fi fost implicați în scandaluri legate de terenuri, de spații, de funcționarea unor instituții etc. Potrivit lui, legislația prevede că dacă în două ședințe consecutive propunerile primarului nu acumulează votul necesar, acesta le poate desemna prin dispoziție. În opinia sa, faptul că acest lucru nu s-a făcut până în prezent vorbește despre aceea că în sânul PL se duc lupte crâncene între diferite persoane pentru funcțiile de viceprimari, dar și cele de șefi de direcții, unde sunt numiți interimari. Respectiv, nu există un consens cine să fie înaintat.
Consilierul consideră că cel mai probabil până în luna martie-aprilie, în CMC vor fi înaintate candidaturile pentru viceprimari. Potrivit lui, în prezent există o luptă cine rămâne în PL, cine va pleca în noua formațiune, pe care o va constitui fostul vicepreședinte al formațiunii, Anatol Șalaru. În opinia sa, după ce se vor limpezi apele, cel mai probabil candidații vor fi propuși. Și dacă aceștia nu vor fi susținuți în CMC, vor fi numiți prin dispoziție de către primar.
Președintele fracțiunii PL, Ion Cebanu, a declarat că despre numirea viceprimarilor se discută în permanență. Potrivit lui, cu siguranță, primarul va veni cu propunerile în acest sens și vor fi discutate împreună, chiar și cu colegii din alte fracțiuni, cu excepția PSRM. Liberalul a mai spus că se va încerca identificare unui numitor comun. Cât ține de eventuale lupte în interiorul PL, Ion Cebanu a spus că nu există careva confruntări și cel mai probabil derapaje există în alte fracțiuni.
Elena Panuş, președinta fracțiunii Partidului Politic „Partidul Nostru”, a menționat că încă atunci când exista alianța pentru guvernare locală s-a abordat acest subiect, însă reieșind din scurta activitate a alianței, membrii acesteia nu au reușit să ajungă la un numitor comun. În viziunea sa, alianțele reprezintă o abordare neserioasă și în aceste condiții se propun candidaturi, inclusiv pentru funcția de viceprimar, nu pe bază de merite, dar în baza înțelegerilor.
Consiliera a declarat că fracțiunea PPPN a încercat de câteva ori să insiste ca această chestiune să fie inclusă pe ordinea de zi, astfel încât activitatea Primăriei să fie completă, pentru că este practic nefuncțională la această etapă, însă nu a fost auzită. Fracțiunea este gata să susțină doar candidaturi ale profesioniștilor, fără să se țină cont de criterii politice. Potrivit ei, ar fi logic ca primarul să discute cu fracțiunile, pentru că în prezent nu este nicio comunicare între edil și consilieri. Elena Panuș a mai spus că dacă în mandatele anterioare, primarul măcar participa la ședințe, acum nu face nici acest lucru și încearcă să impună anumite decizii. Potrivit ei, cel mai probabil primarul conta că se va reveni la o majoritate confortabilă și atunci vor fi înaintate candidaturile.
Consilierul Partidului Liberal Democrat, Ghenadie Dumanschi, a spus că în prezent CMC se confruntă cu aceeași situație ca și după alegerile locale din 2011. „Bănuiam că odată cu finalizarea alegerilor prezidențiale, dezbaterile din CMC se vor încheia, dar din păcate acest lucru continuă și se creează impresia că sunt două tabere care pur și simplu vor să se distrugă una pe alta. Din păcate, în loc să ne preocupăm de problemele reale ale municipiului, facem politică în CMC de ani și acest lucru continuă”, susține consilierul.
Ghenadie Dumanschi a menționat că numirea viceprimarilor este foarte importantă pentru reforme, pentru relansarea economică, socială în municipiul Chișinău. „S-a discutat mult, dar din păcate nu s-a reușit până la moment a formaliza o majoritate democratică. Și eu bănuiesc că anume din acest motiv, primarul nu a venit cu candidaturile pentru viceprimari, pentru că ar putea să nu aibă susținere. Trebuie să recunoaștem că există un deficit de comunicare între primar și Consiliul municipal sau chiar dacă este, e sporadică, incoerentă și fragmentată”, a notat Dumanschi.
Consilierul a menționat că PLDM optează pentru crearea unei majorități democratice în CMC. Odată cu formalizarea acesteia se va putea ocupa de problemele reale. Cât ține de participarea consilierilor din BE PPPE la această majorarea, Ghenadie Dumanschi crede că colegii din Bloc așteaptă o ofertă din partea primarului ca să desemneze și ei un viceprimar pe ramura economică, și în opinia sa, edilul ar putea să le acorde această oportunitate.
Consilierul Partidului Democrat, Liviu Oboroc, a declarat că numirea viceprimarilor este prerogativa primarului general și dacă el nu a venit cu această inițiativă până acum, evident este vorba de o tergiversare. Nici în mandatul precedent nu au fost suplinite toate locurile vacante. În opinia sa, cu siguranță ar fi mai eficientă activitatea dacă ar fi numiți în funcție toți cei patru viceprimari. Consilierul a spus că este gata să susțină candidații primarului, dacă aceștia vor fi oameni profesioniști care au o viziune clară asupra modului de a soluționa problemele din oraș, însă propunerile trebuie discutate până a fi propuse în Consiliu. Potrivit lui, activitatea viceprimarilor are un impact major asupra orașului.
Consilierul independent, Ion Ștefăniță, consideră că primarul dă dovadă de iresponsabilitate totală față de administrarea urbei, iar nedesemnarea viceprimarilor nu doar în acest mandat, dar și în precedentul, vorbește despre indiferența totală față de cum ar trebui administrat acest oraș. „Evident că trebuie să fie făcută o diviziune a muncii pe domenii, iar viceprimarii să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu conform domeniilor. Nedesemnarea, lipsa acestei diviziuni a muncii, face ca municipiul să fie administrat prost, iar acest egoism liberal va complica lucrurile și mai mult. Dacă primarul își mai dorește o colaborare cu legislativul local, atunci candidaturile ar trebui să fie discutate în Biroul permanent al CMC, respectiv, în final orașul să fie administrat adecvat conform așteptărilor chișinăuienilor”, a conchis Ion Ștefăniță.
Municipiul Chişinău are patru funcții de viceprimari. Potrivit noii Legi cu privire la statului municipiului Chișinău, viceprimarul este ales la propunerea primarului general prin decizia Consiliului municipal, adoptată cu votul majorităţii consilierilor aleşi. În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcția de viceprimar a candidaturii propuse este exclus de pe ordinea de zi la două şedinţe consecutive de către Consiliul municipal sau nu întruneşte numărul necesar de voturi la două şedinţe consecutive, primarul general numește viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința Consiliului municipal.
Elena Nistor, IPN