Aproximativ 70% din secțiile de votare și alte instituții publice din Moldova rămân inaccesibile persoanelor cu dizabilități. Lipsa de accesibilitate limitează sever șansele persoanelor cu dizabilități de a se implica în viața civică și de a-și exercita drepturile la educație, angajare și viață independentă, dar și alte drepturi ale omului. ONU Moldova lansează o campanie în care își propune să abordeze barierele semnificative cu care se confruntă persoanele cu dizabilități atunci când participă în viața publică și socială, transmite IPN.
Autoritățile publice, întreprinderile private și societatea civilă sunt îndemnate să se alăture campaniei și să întreprindă acțiuni solide pentru eliminarea barierelor care limitează participarea persoanele cu dizabilități în procesele decizionale. „Participarea deplină și efectivă a persoanelor cu dizabilități nu este doar un drept, ci și un principiu fundamental al bunei guvernări. Opiniile și implicarea lor sunt esențiale pentru crearea unor societăți incluzive, echitabile și rezistente”, a declarat Yesim Oruc, coordonatoarea rezidentă a ONU Moldova.
Yesim Oruc a menționat că această campanie este concepută pentru a transforma procesele decizionale prin susținerea unor măsuri incluzive și a unor medii accesibile care împuternicesc toate persoanele să participe la procesele decizionale în condiții egale. „Luând în considerație opinia persoanelor cu dizabilități în procesul de luare a deciziilor, nu doar că respectăm drepturile omului, ci și îmbogățim comunitățile noastre cu perspectivele lor diverse care contribuie la crearea unui viitor sustenabil al Moldovei”, a precizat Yesim Oruc.
Mesajul de bază al campaniei subliniază importanța critică de a se asigura că persoanele cu dizabilități sunt incluse în mod semnificativ în luarea deciziilor la toate nivelurile, iar opinia lor este luată în considerație: „Opinia persoanelor cu dizabilități contează. Luăm deciziile împreună”.
În Republica Moldova sunt 162,3 mii de persoane cu dizabilități, reprezentând 6,5% din totalul populației.