Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Moldova și Uniunea Transportatorilor și Drumarilor solicită Guvernului aprobarea de urgență a unor măsuri de susținere a operatorilor de transport pentru diminuarea costurilor de transport rutier și menținerea sustenabilității în ansamblu. Cerința vine în contextul crizei carburanților, crizei energetice pe piețele internaționale și războiului din Ucraina.
Contactat de IPN, Iulian Postică, administrator AITA, a declarat că, din cauza războiului din Ucraina, practic tot transportul spre est (Ucraina, Belarus, Kazahstan) este stopat. Unii transportatori au suferit pierderi, inclusiv unități de transport distruse, în timpul bombardamentelor din Ucraina.
Operatorii întâmpină probleme și în ceea ce privește autorizarea transportului de marfă în Uniunea Europeană. Dacă nu va interveni statul, transportatorii vor fi în imposibilitate de a lucra atât pe direcția est, cât și în imposibilitate de a transporta marfă spre UE.
Guvernul ar trebui să renegocieze cotele de autorizații cu Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Slovenia, Italia, deoarece anul trecut, în condiții de pace în Ucraina, autorizațiile cu țările respective la jumătate de an au fost consumate. În contextul crizei din Ucraina, ele vor fi consumate și mai devreme în acest an, a estimat administrator AITA.
Intervenția Guvernului se solicită și în legătură cu scumpirea carburanților. Potrivit lui Iulian Postică, cu actualele prețuri la carburanți, operatorii de transport sunt practic în imposibilitate de a activa. Ca măsură de susținere, se cere reducerea TVA la combustibil și mecanisme de retur al accizului pentru transportatorii profesioniști.
„În situația actuală, transportatorii sunt, de facto, blocați. Dacă transportatorii nu vor activa, Republica Moldova nu va primi nici importuri, nici exporturi. Toată economia va fi afectată”, a menționat Iulian Postică.
Măsurile se solicită măcar pe perioada stării de urgență, până la încheierea crizei din Ucraina.