Comitetul ONU Împotriva Torturii a reflectat în observațiile sale finale constatările și recomandările Asociației Promo-LEX și ale Organizației Mondiale Împotriva Torturii (OMCT). La 10 august 2018, Comitetul ONU Împotriva Torturii (UN CAT) a publicat constatările și recomandările finale pe marginea celui de-al șaselea raport al Federației Ruse care a fost examinat în cadrul recentei sesiuni (23 iulie2018 – 10 august 2018), transmite IPN cu referire la un comentariu remis Agenției de Promo-LEX.
Promo-LEX în parteneriat cu OMCT au prezentat în atenția experților Comitetului, Raportul privind asigurarea protecției dreptului de a nu fi supus torturii sau altor rele tratamente în regiunea transnistreană. În acest raport, a fost atrasă atenția asupra faptului că obligațiunea extrateritorială a statelor în a preveni tortura și alte relele tratamente este aplicată chiar și atunci când statele exercită indirect sau direct controlul efectiv asupra persoanelor sau teritoriilor.
Acest raport a adus în atenția experților fapte care confirmă existența torturii și altor rele tratamente în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, existența imunității totale în privința acestor acte ilegale, lipsa unor mecanisme eficiente de apărare și monitorizare a drepturilor omului în regiune. Totodată, a fost atrasă atenția experților asupra obligațiunii extrateritoriale a Federației Ruse în a preveni și a combate tortura și alte rele tratamente în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, deoarece exercită controlul efectiv asupra acestui teritoriu și a administrației de la Tiraspol.
Constatările și recomandările Promo-LEX și OMCT au fost luate în considerare de Comitet, care a confirmat obligația Federației Ruse, în conformitate cu art. 2 și 16 ale Convenției (CAT), în a preveni și a combate tortura și alte rele tratamente în regiunea transnistreană a Republicii Moldova asupra căreia exercită control efectiv.
În observațiile sale finale, Comitetul cheamă Federația Rusă, ca prin intermediul negocierilor în formatul 5 + 2, să încurajeze adoptarea unor măsuri eficiente de prevenire și combatere a torturii și a altor rele tratamente, ținând cont de vacuumul legal din regiunea transnistreană. Textul integral al observațiilor finale ale Comitetului ONU împotriva Torturii este disponibil aici. Mai multe informații pot fi accesate în Raportul Asociației Promo-LEX și în Sesiunea de audiere din 26 iulie 2018 a Federației Ruse la Comitetul ONU împotriva Torturii.