Organizația Națiunilor Unite în Republica Moldova a inaugurat miercuri, 1 martie, când este marcată Ziua Zero Discriminare, un ascensor care facilitează deplasarea la toate cele patru etaje ale sediului său la Chișinău, situat pe strada 31 August 1989, nr. 131. Astfel de ascensorul extern beneficiază atât persoanele cu dizabilități, cât și femeile însărcinate, persoanele în etate, precum și personalul care aduce în mod periodic obiecte grele la diferite etaje, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă remis de PNUD Moldova se menționează că butoanele liftului conțin și caractere Braille, ceea ce face posibilă utilizarea lor de nevăzători. Totodată, butoanele au semnalizare luminoasă și sonoră.
Costul pentru acest proiect pilot se cifrează la peste 85 de mii de dolari. Construirea ascensorului face parte dintr-o inițiativă mai largă de diversitate, care abordează intoleranța și discriminarea.
„Unul dintre obiectivele acestei inițiative este de a promova schimbarea dincolo de Casa ONU. Vrem ca și alte organizații să conștientizeze valoarea diversității și să fie mai accesibile pentru toate grupurile de persoane din societate, inclusiv cele marginalizate. Noi am învățat foarte mult datorită implementării acestui proiect-pilot și cea mai importantă constatare este că multe schimbări nu necesită bugete mari, ci mai degrabă o schimbare de atitudine”, afirmă Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Moldova.
Pentru a asigura accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități de vedere, la Casa ONU a fost instalat pavaj tactil, care îi ghidează pe angajați sau pe vizitatori pe teritoriul instituției. Casa ONU mai dispune de blocuri sanitare adaptate. Vesela din bucătăria instituției este de culori aprinse, fiind accesibilă pentru persoanele slab văzătoare.
Casa ONU găzduiește din 1994 mai multe agenții, fonduri și programe ale Națiunilor Unite, parterul clădirii fiind accesibil din 2004.