Realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Moldova în 2016 au fost premiate aseară, 8 decembrie, la Gala Premiilor ONU, desfășurată la Chişinău. Evenimentul care are ca obiectiv evidenţierea celor mai valoroase, inovatoare, eficiente şi participative iniţiative şi acţiuni de apărare şi promovare a drepturilor omului în Moldova, este prilejuită de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, celebrată anual la 10 decembrie, transmite IPN.
De premiu s-a învrednicit preşedintele Fundaţiei „Lumea şanselor egale” din Bender, Dmitri Kuzuk, care este şi deţinătorul mai multor medalii de aur la competiţii internaţionale de tenis de masă pentru parasportivi. Trofeul i-a fost acordat pentru activitatea sa remarcabilă în incluziunea socială şi lupta împotriva stereotipurilor, prejudecăţilor şi discriminării persoanelor cu dizabilităţi.
Pentru activitate remarcabilă privind incluziunea socială pentru persoane cu deficienţe de vedere de pe ambele maluri ale Nistrului a fost premiat Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă „Low Vision”. Pentru suportul remarcabil în dezvoltarea serviciilor comunitare pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psiho-sociale a fost premiată Asociaţia Keystone Moldova. Premiul pentru activism civic remarcabil în domeniul drepturilor omului a fost acordat Nataliei Vozian, pentru iniţiativa sa curajoasă şi inovativă „Dare 2 Change”, primul program de liderism pentru persoanele cu nevoi speciale din Republica Moldova.
Postul de televiziune Canal Regional s-a învrednicit de premiu pentru seria de talk-show-uri „Şanse egale” cu privire la drepturile fundamentale ale omului şi grupurilor discriminate din Republica Moldova. Pentru contribuţia substanţială în reformarea sectorului justiţiei, precum şi la îmbunătăţirea legislaţiei naţionale privind finanţarea publică a organizaţiilor non-guvernamentale, cunoscută ca Legea 2%, a fost premiat Centrul de Resurse Juridice din Moldova.
Cei şase premianţi au fost selectaţi în baza unui proces de consultări publice, aceştia fiind evaluaţi de experţi în domeniul drepturilor omului din ţară. Gala Premiilor ONU este organizată începând cu 2004 în fiecare an cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului.