Organizaţiile neguvernamentale de media condamnă lipsa de transparenţă şi încălcarea procedurilor legislative în cazul amendării Codul audiovizualului la 26 februarie, calificând aceste acţiuni drept o încercare de a mima reformele şi a proteja interesele private ale unor proprietari de media. În acest context, societatea civilă solicită preşedintelui să nu promulge Legea de modificare a Codului Audiovizualului, transmite IPN.
Într-o declaraţie remisă şefului statului, societatea civilă susţine că proiectul de lege privind modificarea şi completarea Codului audiovizualului a fost votat la 26 februarie, în 2 lecturi, la doar 9 zile după ce a fost înregistrat ca iniţiativă legislativă de către un grup de deputaţi ai Partidului Socialiştilor. ONG-urile atrag atenţia asupra faptului că proiectul de lege nu a fost însoţit de avizul Guvernului, iar reprezentanţii societăţii civile, care fac parte din grupul consultativ pe lângă comisia parlamentară de profil, nu au fost informaţi despre examinarea acestui proiect de lege în comisie. Membrii societăţii civile menţionează că la modul practic, modificările vor crea condiţii pentru continuarea monopolizării pieţei media.
Organizaţiile neguvernamentale de media susţin reducerea concentrării pe piaţa mass-media şi în ultimii ani au făcut mai multe demersuri în acest sens. Dar menţionează că graba cu care a fost votat proiectul de lege, lipsa de transparenţă în procesul de examinare şi prevederile ambigue care se conţin în textul proiectului, intensifică sentimentul de neîncredere în sinceritatea intenţiilor guvernanţilor de a limita concentrarea mass-media.
Printre semnatarii declaraţiei se regăsesc Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice APEL, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul „Acces-Info” şi alte organizaţii.