ONG-urile fac presiune pe guvernare şi cer votarea pachetului de legi anti-tutun

Un grup de iniţiativă din care fac parte mai multe ONG-uri cere votarea în regim de urgenţă a pachetului de legi anti-tutun în lectură finală. Solicitarea este formulată în cadrul acţiunii „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale guvernării: Revenim la cele 7 priorităţi”. Iniţiativa a fost lansată într-o conferinţă de presă la IPN.

Vicepreşedintele Consiliul Naţional al ONG-urilor din Republica Moldova, Ghenadie Ţurcanu, a menţionat că la 30 mai 2013 guvernarea şi-a luat angajamentul să aprobe legislaţia în domeniul controlului tutunului. Acest lucru riscă să nu se întâmplă deoarece industria tutunului, care este cel mai mare oponent al acestor reglementări, găseşte lobby-işti în rândul miniştrilor şi al deputaţilor, care vin cu amendamente ce nu îmbunătăţesc deloc legea. Dimpotrivă, amendamentele fac excepţii în favoarea celor din industria tutunului, adică lasă o fereastră deschisă acestor persoane.

Vicepreşedintele consiliului a menţionat că, în campania electorală din 2010, un partid politic care actualmente se află la guvernare şi-a luat angajamentul de a reduce numărul de fumători şi incidenţa alcoolismului. Însă, după patru ani de guvernare, exponenţii acestui partid se declară tranşant că regulile de control a tutunului nu trebuie înăsprite.

În 2007, Moldova a ratificat Convenţia-cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind controlul tutunului, însă până acum nu a fost luată nicio măsură pentru reducerea consumului de tutun. Până în prezent în Republica Moldova nu sunt aprobate legi privind controlul tutunului. Tinerii, copiii şi femeile continuă să fie expuşi şi atraşi în rândurile fumătorilor prin  publicitate şi alte mecanisme.

Recent, preşedintele Republicii Moldova a înregistrat în Parlament un proiect de ratificare a unui acord de finanţare privind alocarea de către Banca Mondială a sumei de 30 de milioane de dolari pentru modernizarea sectorului sănătăţii în Republica Moldova. Prima condiţie pentru care Banca va acorda aceşti bani este reducerea consumului de tutun. În acest context, Ghenadie Ţurcanu a spus că acest acord este încă un motiv pentru care guvernarea trebuie să urgenteze aprobarea pachetului de legi menţionat.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Sergiu Ostaf, a spus că votarea acestui proiect este tergiversată din cauză unor neclarităţi pe care le invocă comisia parlamentară economie, buget şi finanţe. „Noi solicităm ca proiectul să fie votat acum şi să fie luate în consideraţie recomandările. Vom evalua foarte atent care sunt poziţiile fiecărui partid”, a spus Sergiu Ostaf.

Pachetul de legi privind controlul tutunului a fost adoptat în prima lectură pe 18 iulie. Anual în Republica Moldova mor din cauza problemelor de sănătate asociate consumului de tutun 5600 de oameni.

Acţiunea „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale guvernării: Revenim la cele 7 priorităţi” este lansată de către CNP, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte, Alianţa Anticorupţie, Iniţiativa Civică pentru Integritatea în Serviciul Public.


Broadcast live streaming video on Ustream
  • ghenadie turcanu despre legea de control a tutunului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.