ONG-urile din Moldova comunică prin intermediul platformelor electronice

De mai bine de 6 ani, organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova comunică prin intermediul portalului civic.md. Voluntarii care lucrează la portal susţin că ONG-urile au o şansă dublă, de a se face cunoscute şi de a atrage investitori. Pe lângă informaţia utilă pe care o oferă acest portal prin anunţuri şi comunicate, acesta mai dispune şi de baze de date şi oferte de finanţare.

Solicitată de IPN, voluntarul portalului, Oxana Paierele, a spus că printre provocările întâlnite pe parcursul anilor de activitate se numără convingerea organizaţiilor de a deveni mai transparente, mai deschise spre comunicarea cu beneficiarii, dar şi alte organizaţii partenere. Pagina electronică oferă o platformă gratuită pentru comunicare şi ajută organizaţiile care nu au surse pentru a crea propria pagină web să plaseze informaţiile despre proiectele implementate sau în proces de implementare, dar şi rapoartele financiare anuale. Aceasta a spus că donatorii străini apreciază mult vizibilitatea organizaţiilor neguvernamentale, iar portalul oferă această posibilitate.

Potrivit Oxanei Paierele, prin intermediul platformei electronice s-a reuşit crearea unu registru al ONG-urilor, unde organizaţiile îşi plasează independent informaţia despre activitatea pe care o desfăşoară, beneficiari, proiecte etc. Numărul organizaţiilor înregistrate în această bază de date este în creştere. Până în acest moment sunt 362 de organizaţii.

Voluntarul portalului a spus că necesitatea unei astfel de platforme a reieşit din cerinţele momentului, când numărul organizaţiilor neguvernamentale este în continuă creştere şi este nevoie de promovare pentru a se face cât mai vizibile. Totuşi, analizând în ansamblu ONG-urile din ţară, încă se mai simte lipsa unei relaţii deschise cu partenerii, beneficiarii, dar aceasta pare a fi mai mult o lacună ce ţine de cultura organizaţională, a remarcat Oxana Paierele 

Ea a adăugat că pagina electronică reuşeşte să-şi aducă aportul la consolidarea societăţii civile din Republica Moldova prin faptul că organizaţiile au posibilitatea de a comunica despre reuşitele proiectelor implementate, de a anunţa campaniile pe care le desfăşoară, mobilizând astfel alte organizaţii sau voluntari. Totodată, acest portal este deseori inclus în strategiile de comunicare ale organizaţiilor în calitate de instrument de comunicare externă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.