Organizațiile neguvernamentale de media solicită Ministerului Afacerilor Interne, în contextul declarațiilor făcute de președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, despre interceptările mai multor experți, jurnaliști și activiști din diferite domenii, să confirme sau să infirme informațiile privind acțiunile de filare ale reprezentanților mass-media. Într-o declarațiile, ONG-urile solciită și Procuraturii Generale, care a anunțat că s-a autosesizat în urma acestor declarații, să desfășoare o anchetă obiectivă și să acționeze în spiritul transparenței, transmite IPN.
Totodată, ONG-urile de media îndeamnă politicienii să opereze cu informații verificate.
„Reamintim că Legea Supremă prevede că respectarea și ocrotirea persoanei constituie o îndatorire primordială a statului. La fel, Constituția spune că „cetățenii Republicii Moldova beneficiază de protecția statului” și că „statul respectă și ocrotește viața intimă, familială și privată”. De asemenea, prin acest document, Republica Moldova s-a angajat să asigure secretul convorbirilor telefonice și al celorlalte mijloace legale de comunicare, se spune în declarație.
Potrivit semnatarilor, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin articolul 8, stipulează că orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie, a domiciliului său și a corespondenței sale.
Semnatarii declarației sunt Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți și Rise Moldova.