ONG-urile de media solicită ca ministrul de interne să explice public de ce poliţia nu a intervenit în timp ce două echipe de jurnalişti au fost agresate la protestul din faţa locuinţei lui Vlad Plahotniuc. „Suntem profund îngrijoraţi de cazurile tot mai dese de agresări fizice şi verbale la adresa jurnaliştilor, în timp ce aceştia îşi fac meseria, fiind prezenţi la manifestaţii de interes public”, se menţionează într-o declaraţie a organizaţiilor media semnatare, citată de IPN.
În declaraţie se precizează că la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit unor informaţii apărute în mass-media, au fost atacate în timpul unui protest echipa postului Jurnal TV şi cea a portalului de ştiri Omega. Incidentul s-a produs vineri seara, când jurnaliştii se aflau pe teren pentru a filma o acţiune de protest care se desfăşura în faţa locuinţei prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Într-un moment, de manifestanţi s-au apropiat mai multe persoane îmbrăcate în civil şi între cele două tabere s-a iscat un conflict. Jurnal TV a încercat să filmeze scena, dar persoanele în civil l-au agresat cameraman. „L-au lovit puternic în piept, iar camera de luat vederi a ajuns pe trotuar”, scrie postul TV.
La acelaşi protest, echipa portalului Omega a fost îmbrâncită, în timp ce încerca să filmeze în curtea blocului în care locuieşte Vlad Plahotniuc, iar camera de luat vederi a jurnalistului a fost distrusă. Aceste abuzuri au avut loc în prezenţa forţelor de ordine, care nu au intervenit.
„Condamnăm ferm acest incident şi considerăm inadecvat şi neprofesionist comportamentul poliţiei în raport cu reprezentanţii mass-media. Constatăm, cu regret, că, în pofida apelurilor pe care le lansăm permanent în adresa forţelor de ordine ca acestea să manifeste corectitunine faţă de reprezentanţii presei şi să le ofere protecţie atunci când se află în exerciţiul funcţiunii, jurnaliştii continuă să fie ameninţaţi, agresaţi verbal şi fizic chiar sub ochii poliţiştilor”, se menţionează în declaraţie.
ONG-urile de media solicită Ministerului Afacerilor Interne, personal ministrului în exerciţiu Oleg Balan, să investigheze operativ acest caz şi să explice public, de ce subalternii săi au preferat să privească pasiv scenele de agresare a jurnaliştilor, în loc să le asigure protecţia necesară. Totodată, acestea cer să fie identificate şi pedepsite în conformitate cu legislaţia în vigoare persoanele în civil care au agresat cele două echipe de jurnalişti.
Semnatarii declaraţiei sunt Centru pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice din Moldova, Centrul „Acces-Info”, Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi.