ONG-urile de media solicită elucidarea cazurilor de ameninţare cu moartea a jurnaliştilor

Organizaţiile neguvernamentale de media solicită Ministerului Afacerilor Interne şi Procuraturii Generale să investigheze cazurile de ameninţare cu moartea a jurnaliştilor Vasile Năstase şi Constantin Cheianu, iar în caz de necesitate să întreprindă toate măsurile necesare în vederea protejării vieţii şi integrităţii fizice a acestora, transmite IPN.

Potrivit unei declaraţii comune a unor ONG-uri de media, astfel de acţiuni pun în pericol libertatea presei şi dreptul la exprimarea liberă. „Considerăm că intimidarea, ameninţarea, violenţa din partea persoanelor sau altor forţe care doresc să reducă jurnaliştii la tăcere sau cenzură trebuie condamnate fără rezerve într-un stat de drept”, se spune în declaraţie.

Jurnalistul Vasile Năstase a difuzat la 15 iulie 2013 o sesizare publică prin care informează autorităţile statului şi instituţiile internaţionale că a fost ameninţat cu moartea prin intermediul unor SMS. Ulterior, şi jurnalistul Constantin Cheianu a declarat pentru presă că ar fi recepţionat un mesaj similar. În ambele cazuri, jurnaliştii consideră că există o conexiune între ameninţări şi activitatea lor profesională.

Declaraţia a fost semnată de către Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul  „Acces-info” şi Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.