ONG-urile de media solicită anularea rezultatelor concursului pentru preşedintele TRM

Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media consideră că procedura de selectare a preşedintelui IPNA „TeleRadio-Moldova” a fost viciată şi solicită anularea rezultatelor concursului din 4 şi 5 iunie, cu organizarea repetată a acestuia. Acest lucru ar urma să se întâmple după ce regulamentul ad-hoc privind desemnarea preşedintelui va fi completat cu criterii „măsurabile, exacte şi credibile”. Potrivit unei evaluări independente, care a fost prezentată marţi, 23 iunie, la o conferinţă de presă la IPN, candidatul declarat învingător acumulează cel mai mic punctaj în baza unui şir de criterii.

Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), a menţionat că procedura de selectarea a preşedintelui a fost una viciată, deoarece membrii CO nu au aplicat criterii de evaluare a candidaturilor şi a dosarelor înscrise în concurs. În opinia sa, membrii CO au studiat superficial dosarele depuse, în măsura în care, intenţionat ori neintenţionat, aceştia „nu au dorit să verifice nici veridicitatea CV-urilor, nici ponderea proiectelor de intenţii”. Potrivit lui Petru Macovei, membrii Consiliului de Observatori au mimat un exerciţiu democratic de alegere într-o funcţie importantă, de care în bună parte depinde calitatea produselor mediatice oferite de TRM şi plătite de contribuabili.

Nadine Gogu, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), a menţionat că regulamentul concursului este unul generalist şi care nu conţine exigenţe bine puse la punct. Societatea civilă consideră că e nevoie de elaborat un mecanism clar de evaluare, cu un set de criterii pentru care să fie acordate puncte. La fel, e nevoie să se examineze cu atenţie abilităţile manageriale, cele analitice şi cele de comunicare.

„În condiţiile pe care le-am avut până acum, nu putem decât să ne punem întrebarea dacă nu cumva există ingerinţă a politicului în activitatea CO-ului”, a notat Nadine Gogu.

Ion Bunduchi, director executiv al Asociaţiei Presei Electronice (APEL), a spus că membrii societăţii civile au identificat un şir de criterii de care se ţine cont în majoritatea statelor occidentale la desfăşurarea a astfel de concursuri. Ca urmare a unei analize, conform fiecărui criteriu, câştigătoarea desemnată de CO la începutul lunii iunie a acumulat cel mai mic punctaj. Potrivit lui Ion Bunduchi, în aceste condiţii se impune anularea rezultatelor concursului şi desfăşurarea unui nou concurs.

Membrii societăţii civile au mai spus că sunt disponibili să prezinte membrilor CO criteriile de evaluare pe care le-au identificat şi să colaboreze la revizuirea acestora.

  • petru macovei despre desfasurarea concursului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.