Organizațiile neguvernamentale de media se solidarizează cu jurnaliștii portalului Nokta.md din regiunea autonomă găgăuză, care sunt ținta unor atacuri și amenințări după publicarea unui articol care o vizează pe șefa Departamentului cultură și turism, membra Comitetului Executiv al UTA Gagauz Yeri, Maria Semionova. În articol se relatează că, având statut de funcționar public, șefa Departamentului desfășoară și activitate de antreprenoriat, prezentând nunți și alte evenimente, ceea ce contravine Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public. Într-o declarație semnată de ONG-urile de media se menționează că, după publicarea articolului, redacția a fost intimidată în rețelele sociale și amenințată cu agresiunea fizică de soțul funcționarei. Organizațiile semnatare protestează vehement împotriva acestor atacuri și cer Procuraturii să le cerceteze conform legii, transmite IPN.
ONG-urile de media cer reacția neîntârziată a bașcanului regiunii, Irina Vlah, în legătură cu acest caz, pe care îl consideră scandalos, și îi cer să inițieze o anchetă de serviciu privind comportamentul unor persoane cu funcții publice, inclusiv a prim-viceguvernatorului Vadim Ceban, care a încurajat discursul de intimidare a jurnaliștilor portalului Nokta.md. Semnatarii subliniază că un asemenea comportament contravine flagrant normelor democratice, dar și legislației în vigoare, încălcând drepturile garantate de lege în exercitarea profesiei de jurnalist.
Organizațiile semnatare solicită, de asemenea, investigarea și calificarea juridică a unui alt caz care s-a produs recent în localitatea Cișmichioi. Consilierii locali au interzis filmarea ședinței Consiliului local din 3 iulie 2018, ceea ce contravine legislației naționale privind adoptarea deciziilor și transparența în procesul decizional. Mai mult decât atât, consilierul și jurnalistul Dmitri Ianul, care a încercat să filmeze ședința, a fost amenințat de alți membri ai consiliului local.
Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu aceste cazuri și solicită autorităților să ia măsuri pentru sancționarea persoanelor vinovate de intimidarea jurnaliștilor și să nu admită cazuri similare pe viitor. Semnatarii declarației sunt: Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială, Centrul „Acces-info”, Asociația Presei Electronice și Comitetul pentru Libertatea Presei.