ONG-urile de media dezaprobă limitarea accesului jurnaliștilor în sediul unei instanțe

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă dezacordul în legătură cu o recentă dispoziție semnată de către vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Ghenadie Pavliuc, care ar putea crea confuzie și duce la restricționarea accesului jurnaliștilor în sediul instanței. ONG-urile solicită conducerii judecătoriei să revadă textul dispoziției, transmite IPN.

Într-o declarație remisă presei, se menționează că dispoziția „Cu privire la accesul în sediul instanței judecătorești”, care, între altele, prevede că accesul presei în sălile de judecată va avea loc „ținându-se cont de spațiul disponibil” a fost emisă pe 20 iunie. Potrivit semnatarilor, o cerință absolut nouă este că presa trebuie să fie acreditată de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în condițiile în care autoritatea audiovizuală nu are o astfel de atribuție legală.

Totodată, aceștia amintesc că în noiembrie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii și-a anulat propriul regulament privind accesul în instanțele judecătorești, publicat în Monitorul Oficial, care prevedea mai multe restricții, în special pentru jurnaliști, calificate drept abuzive.

În declarație este reiterat faptul că rolul mass-mediei este de a informa cetățenii țării asupra oricăror evenimente care le pot influența viața, drepturile și interesele, iar una din obligațiile autorităților este de a asigura buna funcționare a instituțiilor și mecanismelor care oferă informațiile respective. În acest scop, jurnaliștii au dreptul de a face imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze, precum și să asiste la ședințele publice ale instanțelor de judecată de orice nivel.

ONG-urile de media solicită conducerii Judecătoriei Chișinău să revadă textul acestei dispoziții, care ar putea duce la restricționarea accesului presei la ședințele de judecată de interes public, așa cum s-a întâmplat la 19 iunie, când nu au fost validate rezultatele alegerilor locale noi din capitală. Acestea fac apel către Consiliul Superior la Magistraturii, organ cu atribuții de administrare a sistemului judecătoresc, să mențină un climat deschis în justiție și să susțină presa în efortul său de a reflecta evenimentele importante de pe agenda publică.

Declarația este semnată de către Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul „Acces-Info”, Comitetul pentru Libertatea Presei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.