ONG-urile de media condamnă restricțiile impuse de Tiraspol fotojurnalistei Elena Covalenco

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă restricțiile impuse de Tiraspol în privința fotojurnalistei Elena Covalenco, calificându-le drept ilegale. Într-o declarație publică, ONG-urile precizează că practicile abuzive și ilegale în raport cu jurnaliștii din partea Tiraspolului continuă. Și în context, le cer autorităților constituționale ale Republicii Moldova să asigure cetățenilor săi drepturile și libertățile garantate de lege, transmite IPN.

Pe 21 septembrie, fotojurnalistei Elena Covalenco i-a fost adusă la cunoștință o interdicție de intrare pe teritoriul regiunii transnistrene. Autoritățile neconstituționale din stânga Nistrului au declarat-o pe Elena Covalenco „indezirabilă” pe o perioadă de trei ani în contextul unei deplasări în stânga Nistrului la mijlocul lunii iunie. Atunci ea a însoțit o colegă jurnalistă care documenta la Tiraspol un material pentru publicația Deutsche Welle.

Semnatarii declarației atenționează autoritățile legitime ale Republicii Moldova asupra gravității ingerințelor aduse drepturilor și libertăților omului, garantate la nivel național și internațional atât prin încălcarea libertăților individuale și siguranței persoanelor, cât și prin ingerințele aduse drepturilor speciale garantate jurnaliștilor.

În declarație se face trimitere la prevederile Constituției care garantează inviolabilitatea libertății individuale și a siguranței persoanei, precum și la prevederile Legii privind libertatea de exprimare care stipulează că statul este obligat să garanteze libertatea de exprimare a mass-mediei. Astfel, nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, legea prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală.

„Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol îndreptate împotriva jurnaliștilor și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave. Cerem autorităților legitime ale Republicii Moldova să ia act de aceste practici sfidătoare și să întreprindă măsurile necesare în vederea asigurării drepturilor și libertăților garantate de lege presei”, se mai arată în declarația ONG-urilor de media.

Semnatarii declarației sunt Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Media Guard, Centrul  „Acces-Info”, RISE Moldova și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.