Pentru ca organizaţiile societăţii civile să devină durabile acestea trebuie să deţină fonduri de rezervă nerestricţionate, pe care ar putea să le acceseze în perioada când nu au proiecte şi finanţări străine. Sugestia aparţine Ludmilei Ungureanu, lider de echipă în Programul de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept (ROLISP), transmite IPN.
Ludmila Ungureanu a declarat, în cadrul unui cluster club, că toate organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova au şi vor avea situaţii când multe dintre cheltuieli nu vor fi acoperite de donatori. Donatorii au dreptul să spună că anumite categorii de costuri nu le pot acoperi. Pentru aceste situaţii ONG-urile trebuie să aibă şi alte fonduri, în afară de cele restricţionate de donatori.
„Orice organizaţie este restricţionată din cauza politicilor pe care le promovează donatorii. De aici rezultă şi faptul că angajaţii organizaţiilor nu primesc salarii pentru că donatorii nu oferă astfel de surse. Mulţi donatori refuză să acopere cheltuieli de audit intern sau alte cheltuieli de informare a beneficiarilor şi, de aceea, este necesar ca organizaţiile să aibă fonduri nerestricţionate, pe care să le poată folosi”, a menţionat Ludmila Ungureanu.
Specialistul în dezvoltarea ONG-urilor a mai spus că lipsa fondurilor de rezervă este una din cele mai mari deficienţe ale organizaţiilor neguvernamentale din Republica Moldova. În lipsă de resurse financiare, organizaţiile neguvernamentale nu au nicio putere de decizie cu privire la anumite cheltuieli.
Potrivit Ludmilei Ungureanu, fondurile de rezervă pot fi instituite prin prestarea unor servicii de către ONG-uri, ceea ce va facilita totodată şi angajarea în câmpul muncii a beneficiarilor.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Instruire şi Consultanţă Organizaţională, în parteneriat cu Programul Consolidarea Societăţii Civile în Moldova, implementat de USAID şi FHI360.